събота, 21.09.24
7.8 C
София
18 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      КИТАЙ С КЛИМАТИЧЕН ПЛАН ЗА 6.6 ТРИЛИОНА ДОЛАРА

      Китай започва работа по намаляването на емисиите на парникови газове, което ще струва 6.6 трилиона долара, предаде „Ройтерс“.

      Целите, които страната трябва да представи до края на юни са определени като доста амбициозни от Ши Женхуа, специален представител пред ООН по въпросите за изменението на климата на Националната комисия за развитие и реформи в Китай.
      Китай е определен като най-големият източник на емисии на парникови газове в света.
      Целите са да се разработят нови енергийни източници, които да заместят въглищната енергийна инфраструктура.
      Това стана ясно на тридневен форум за стратегически и икономически диалог във Вашингтон.
      Представителят на Китай заяви, че за да се постигнат целите, страната ще има нужда от международно сътрудничество и изследователска дейност. По този начин ще се намалят разходите за съответните технологии и ще се предприемат много нововъведения.
      В понеделник беше съобщено, че Китай и Съединените щати ще си партнират по два нови проекта за улавяне, съхранение и употреба на въглеродните емисии с цел да комерсиализира технологията.
      Подробности около плана на Китай все още липсват, но се очаква той да включва целите, обявени през ноември, когато бе постигната важна сделка за изменението на климата с Вашингтон. Споразумението включваше държавата да ограничи емисиите си до 2030 г. и да задоволява 20% от енергийните си нужди от източници с нулеви въглеродни емисии.
      Китай не планира да използват обществени финанси за постигане на климатичните си цели, така че е възможно да привлече чуждестранни инвестиции за развитието и прилагането на новите технологии.
      В навечерието на конференцията за изменението на климата на ООН в Париж страните са длъжни да представят национални планове, които ще служат като основополагащи елементи на окончателното споразумение.
      Досега 11 страни, включително Съединените щати и Мексико, са представили своите планове.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ