събота, 21.09.24
8.8 C
София
14 C
Пловдив
13.3 C
Варна
Search Suggestions

      ЦИПРАС НЯМА ДА ИЗПЛАТИ ВЪНШНИЯ ДЪЛГ НА ГЪРЦИЯ?

      В международното право съществува термин наречен – ОМРАЗЕН ДЪЛГ.

      Той представлява правна теория, която твърди, че държавният дълг, натрупан от диктаторски или тоталитарни режими за лично облагодетелстване на управляващите в ущърб на интересите на нацията, не следва да бъдат изплащани. Следейки ситуацията, в която от пет месеца насам Гърция е изпаднала, се питаме, дали и тук външният дълг на съседката ни не може да бъде причислен към същата правна теория.

      Защото очевидно с постъпките си гръцкото правителство е замислило самоубийство. В момента премиерът Ципрас апелира към своите сънародници да отхвърлят компромисното предложение на МВФ, ЕЦБ и ЕК, обявявайки изненадващо за всички, че ще има референдум по въпроса.

      Припомняме, че до края на месеца, което е след борени дни, Гърция трябва да изплати 1,6 милиарда евро на Международния валутен фонд. В противен случай тя ще трябва да обяви дефолт.

      Преговорите между южната ни съседка и кредиторите вече пет месеца нямат успех, а крайният срок за страната изтича. От 5 месеца южната ни съседка води безуспешни преговори с кредиторите за отваряне на финансова помощ от 7,2 милиарда евро в замяна на реформи.

      В момента гръцкото правителство замисля и референдум, насрочен за 5 юли като по този начин да се задържат над вода гръцките банкови институции. По-нагъл опит за изнудване не е имало в цялата досегашна история на ЕС! Подобно поведение е абсолютно неприемливо за останалите държави от еврозоната, както и за германския Бундестаг.

      Интересно е, какво ще се случи, ако гръцкият народ в крайна сметка отхвърли предложенията на европейците и на МВФ? Това несъмнено ще доведе до окончателен фалит на държавата и отпадането й от еврозоната.

      Какви ще са последствията, ако гърците одобрят европейските предложения, въпреки нежеланието на собственото си правителство? Пак същите – защото дори най-добронамерените към Гърция кредитори няма да успеят да прокарат каквато и да била програма за оздравяване на Гърция, ако това напълно безотговорно и несериозно правителство остане на власт.

      Защото за отпускането на нови кредити ще се изискват и спешни реформи, които правителството на „Сириза“ очевидно отхвърля. А какво ще стане, ако европейците и ЕЦБ приключат помощните програми за Гърция още на 30 юни и затворят кранчето за по-нататъшни помощи? Държавата ще фалира, а малко по-късно неизбежно ще последва и излизането й от еврозоната.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ