неделя, 22.09.24
4.8 C
София
11 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      СБЛЪСЪЦИ НА ГЕЙ ПАРАДА В ИСТАНБУЛ

      До сблъсъци между полиция и участници в гей парад се е стигнало вчера в Истанбул. Турската полиция е приложила сила, използвайки граната със сълзотворен газ, водни оръдия и гумени патрони, за да разпръсне няколко хиляди участници, събрали се на мирен гейпрайд.

      Замисленото като мирно шествие е прераснало в политическа демонстрация когато участници са започнали да скандират срещу президента Реджеп Ердоган. Демонстрантите издигнали лозунги, заклеймяващи режима на ислямско-консервативния президент. Тогава се е стихнало до намеса на полицията, според очевидци тя е нападнала без предупреждение. От полицията твърдят, че събитието не е било разрешено.

      Гей парадът се провежда за 13-ти път в турския град и досега е преминавал без сериозни инциденти. В целия мюсюлмански свят това е най-големият парад, който тази година съвпада със свещения месец за мюсюлманите – Рамадан. Въпреки че хомосексуализмът не се счита за престъпление в Турция, за разлика от законодателството в други ислямски държави, хомофобията и там е широко разпространена.

      Преди няколко дни за осми пореден път и в София се събраха десетки хомосексуалисти, за да покажат различието си и да поискат от обществото да бъдат приети. Шествието стартира от Паметника на съветската армия и всеки участник в прайда трябваше да премине през пропускателен пункт, като получи от организаторите жълта лентичка за ръка с обяснението, че това е необходимо от съображения за сигурност.

      Не липсваха и противници на парада. Обичайно от „Национална съпротива“ тръгнаха по столичните улици, за да покажат, че са твърдо против демонстрирането на различията. Под наслов „Да запазим децата от разврата“ националистите се събраха пред Столичната община. С плакати „Аз не съм толерантен. Аз съм нормален“ около стотина души потеглиха към кръстовището на ул. „Г.С. Раковски“.
      Светият синод също изрази своето недоволство към парада и определи хомосексуалността като противоестествена.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ