петък, 20.09.24
11.8 C
София
14 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      30 000 СА ЖЕРТВИТЕ НА ТРАФИК В ЕС В ПЕРИОДА 2010-2013

      От 2010 до 2013 в ЕС 30 000 души са жертвите на трафик. 80% от пострадалите са жени. По-голямата част от тях имат навършени 18 години.

      В България годишно жертвите на този тип престъпление са между 500 и 550. Това съобщи на пресконференция секретарят на Националната комисия за борба с трафика на хора – Камелия Димитрова. Тя постави началото на специален проект за противодействие на проблема, засягащ голям брой хора.
      За тази цел в рамките на инициативата ще бъдат обучени много служители от правоохранителните и съдебни институции, както и от сферата на сигурността. Въпросното обучение има за цел да запознае ангажираните с противодействието на това престъпление със същността на проблема.
      По данни от статистиката 32 млрд евро годишно в света са приходите, които получават трафикантите за престъпната си дейност.
      За общи действия срещу трафика на хора, призова по време на пресконференцията и вицепремиерът по координация на европейските политики Меглена Кунева. Тя напомни, че това е трансгранично престъпление и са необходими съвместни усилия между България и всички други страни в ЕС. Вицепремиерът обърна внимание на факта,че по-голямата част от трафикантите получават едва условна присъда, което е един от основните мотиви жервтите да не потърсят помощ. Тя посочи също, че е трудно да се съберат доказателства и да се образува досъдебно производство, което допълнително усложнява съдебния процес. Данните от изминалата 2014 година показват, че има 92 осъдителни присъди за трафиканти, като 60% от тях са условни.
      Най-често жертви на трафик стават предимно млади жени от региони с висока безработица и бедност. Обикновено детството им е било трудно или са били подложени на насилие в семействата си. По-голямата част от жертвите са били подлъгани от свой близък приятел, който ги уговаря да предприемат пътуване, а в последтвие ги принуждава да просят, проституират или крадат.
      Проектът е финансиран по Норвежкия финансов механизъм и ще бъде осъществен от фондация Европейски институт.

      Източник: News.bg

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ