понеделник, 23.09.24
4.8 C
София
12 C
Пловдив
15.3 C
Варна
Search Suggestions

      ОТКРИТИЕ: Първи резултати за ваксината срещу COVID-19

      В надпреварата за ефективна ваксина срещу COVID-19 20 юли е много важен. В The Lancet бяха публикувани ранни проучвания от Университета в Оксфорд и Ухан, като и двете показаха ефикасност за разпознаването на наличието на на антитела към SARS-CoV-2, пишат от сайта TechnologyNetworks.

      В проучването на Ухан здрави възрастни на над 18-годишна възраст, които са ХИВ-отрицателни и без предишна инфекция SARS-CoV-2, са имали възможност да участват и са назначени на случаен принцип за получаване на ваксината или плацебо ефекта. Изпитването на ваксината за аденовирус тип-5 (Ad5) -VVectre COVID-19 показа, че и двете дози от прилаганата ваксина предизвикват значителни неутрализиращи реакции на антитела към живи SARS-CoV-2. Няма документирани сериозни нежелани реакции.

      За да коментират изпитанията в Оксфорд и Ухан, Иън Джоунс, професор по вирусология в Университета в Рединг, каза: „Данните от изпитването в първите две фази на ваксината в Оксфорд са толкова добри, колкото може разумно да се очаква и потвърди по-ранна употреба на вектора като обща ваксинална платформа“.

      „Участниците в изпитанието разработиха всички важни неутрализиращи антитела, в повечето случаи след една ваксина и във всички случаи след две ваксини. Резултатът беше измерен по няколко начина, за да сме сигурни, че един анализ не даде прекалено щедър отговор, а всъщност всички съгласувани методи. Паралелното китайско проучване, което използва човешки аденовирус вместо аденовирус на шимпанзето, също работи и въпреки разликата в използвания „вектор“, може да се счита за възобновяване на случая за ваксина с векторизирана аденовирус, която е жизнеспособна опция за COVID- 19.“, каза още Джоунс.

      Дани Алтман, говорител на Британското дружество за имунология и професор по имунология в Imperial College London, казва: „Подходът в Китай се основава на основата на конвенционалния човешки вирус, който обикновено има простуда, към който някои хора имат съществуващи антитела и затова те правят по-нисък отговор при някои хора на ваксината, тъй като хората имат съществуващи антитела, така че могат да го изчистят, преди да има шанс да работи правилно.

      Подходът на Оксфорд преодолява това чрез получаване на аденовирусна плазма на шимпанзе, към която хората не са направили предишни антитела. Докато и двете ваксини повишават Т-клетъчен отговор, честотата на клетките, стимулирани да реагират от ваксината Оксфорд, изглежда значително по-висока, което почти сигурно би било изгодно. От друга страна, подходът на Оксфорд се основава на две инжекции („prime-boost“), което би добавило значително към логистичните изисквания. След потвърждаване на екипите следващите стъпки ще бъдат да се установи трайността и защитната ефикасност на тези отговори, включително при хора от различни възрастови групи. „

      Китайският екип стигна до заключението, че резултатите подкрепят тестването на ваксината в проучване за ефективност на фаза 3 при здрави възрастни.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ