петък, 20.09.24
13.8 C
София
17 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      ЗАПОЧВА ВОЕННО УЧЕНИЕ В ЧЕРНО МОРЕ

      Над 30 бойни кораба на НАТО акостираха на пристанището във Варна. Те са част от военната техника, която ще бъде използвана при провеждането на националното военноморско учение „Бриз 2015“.

      В него ще участват спомагателни кораби, катери и 1700 души личен състав от военноморските сили на България, Гърция, Румъния, САЩ и Турция.
      Алианса изпраща Първа и Втора постоянна група от противоминни кораби, които са част от силите за отговор.

      Освен плавателните съдове, в „Бриз 2015“ ще се включат още два хеликоптера и самолет от патрулната авиация на САЩ. България ще предостави два вертолета, два самолета и повече от 1000 военнослужещи, както и подразделения на пехотата.
      Учението ще се ръководи съгласно стандартите и процедурите на НАТО и ще се проведе в териториалното море, прилежащата зона и изключителната икономическа зона на Република България. Полигоните ще бъдат обявявани своевременно.

      Целта на националното военноморско учение „Бриз 2015“ е усъвършенстването на нивото на подготовка на личния състав от ВМС по планиране и провеждане на морска операция в коалиционен формат и издигане нивото на координация с правителствени и неправителствени организации и институции при реакция на кризи и защита на населението, а щабът за контрол ще бъде във Варна.

      Припомняме, че по време на на миналогодишното учение „Бриз 2014“ руски изтребители преминаха на малка височина над канадската фрегата „Торонто“. Тогава канадският министър на отбраната Робърт Никълсън определи случая като ненужна провокация.В тазгодишното учение, което трябва да приключи на 12 юли, за пръв път ще вземат участие военни плавателни съдове на Португалия и Холандия.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ