петък, 20.09.24
11.8 C
София
14 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      КИЕВ ТРЕТИРА РУСКИТЕ ЖУРНАЛИСТИ КАТО ШПИОНИ

      Украинските власти не допускат руски журналисти на територията на Украйна. За това алармират от руския телевизионен канал на ORT – Первый канал, позовавайки се на изтекли секретни документи на украинските тайни служби, които бяха публикувани на страницата на хакерската група „Кибербекрут“.

      От документите става ясно, че съществуват инструкции издадени от Службата за безопасност на Украйна, според които всеки руски гражданин, който се намира на територията на Украйна може да бъде заподозрян в шпионаж.

      В инструкцията на СБУ се казва, че индикатор за рисково поведение, е когато заподозряното лице в шпионаж отявлено отрича своето участие в анти-украинска пропаганда. Целенасочено убеждава контролните служби, че целта на посещението му в Украйна е туристическа или от частен характер, или че е участник в официални или тържествени мероприятия, които в момента се провеждат в Украйна.

      Други фактори, според които украинските власти могат да определят, кой извършва шпионска дейност са наличието на камера, фотоапарат, дори преносим компютър.

      В сайта на хакерската група разпространила тази информация е публикуван и секретен списък, за който се твърди, че от службата за безопасност на Украйна са го предали на Министерското на информационната политика на Украйна. В този списък се уточнява, че той не бива да се публикува и, че на територията на Украйна, не трябва да допускат представители на руските масмедии. Такава забрана има и за представителите на някои западни средства за масова информация в това число – кореспондентите на „BBC“ и „Гласът на Америка“. По повод публикуваната информация от хакерите, заместник министъра на Информационната политика на Украйна  Татяна Попова, призна че от Службата за безопасност на Украйна са се престарали.

      „Всички украински медии са собственост на някой от украинските олигарси – по-голямата част от медиите, но те така или иначе са управляеми. На олигарсите може да се въздейства, на BBC – не може да се влияе, на Първи Канал – не може да се влияе, на канал Русия – не може да се влияе, на Франс-прес – не може да се влияе, затова тези журналисти са неудобни“ – поясни политологът Юрий Молчанов.

      Ловът на руски журналисти в Украйна, продължава повече от година. Още в началото на 2014 г., по този повод имаше реакция и от страна на масмедии от Западна Европа. Например кореспондента на Първи канал Кирил Браинин, не го пуснаха по обясними вече причини. Журналиста Михаил Кинченко също не беше пуснат в Украйна, защото името му беше нанесено в някакъв списък под индекс ДЕ. Февруари тази година руската журналистката от Първи канал Елена Макарова, по време на заснемане на репортаж свързан с марша на националистите в Украйна, също е задържана от СБУ и под конвой е депортирана от Украйна и то, без каквото и да е съдебно решение. Защото официално Евросъюза отдавна не реагира на подобни нарушения на правата на журналистите в Украйна. Случилото се само преди седмица с журналистката от Първи канал Александра Черепинова, пък приличаше на отвличане. Кореспондентката дълго не отговаряше на телефонните провикваня, а после се изясни, че е била задържана от Украинската служба за безопасност, под караул я откарали до дома, където живеела, принудили я да си събере нещата и отново под конвой я депортирали, отново без каквото и да е съдебно решение. През цялото това време от СБУ не й разрешили дори и едно телефонно обаждане. В опитите си Украинските власти да накарат да замълчат руските журналисти стигнаха и по-далеч като почнаха да задържат кореспондентите на руските масмедии още на границата и да ги депортират. За изминалата година по време на гражданската война в Донбас загинаха четирима руски журналисти. В последно време от Киев не допускат и западни журналисти. Например във върховната Рада на Украйна по инициатива на депутата Дмитри Темчук, беше вмесен законопроект, който ограничава работата на акредитираните в така наречената зона – анти-терористическа операция за кореспондентите. На първо място до нея достъп имат западните журналисти, на руските кореспонденти акредитация за тази зона не се издава. В законопроекта се предлага предварително да има съгласуване на текстовете за репортажите с Министерството на отбраната на Украйна.

      „Аз смятам съвсем искрено, че в Урайна има безпрецедентна свобода на словото. И нашата пресконференция го потвърждава“ – това заявление на президента на Украйна Петро Порошенко, той направи преди два месеца. По негово нареждане на самата пресконференция неудобни за неговата власт журналисти обаче не бяха допуснати. За година от неговото управления 13 журналисти бяха убити, десетки са депортирани, десетки седят в затвора за държавна измяна. Ето такава е „безпрецедентната свобода на словото „на Порошенко“.

      Информацията е на Първи канал на руската телевизия ORT

       

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ