понеделник, 23.09.24
24.2 C
София
27 C
Пловдив
25.3 C
Варна
Search Suggestions

      ШОКИРАЩО: 5000 мъртви домашни любимци са намерени на китайско пристанище

      Над 5000 домашни любимци бяха открити мъртви в картонени кутии миналата седмица в логистично съоръжение в Централен Китай, вероятно жертви на неразположение във веригата за доставки на процъфтяващата индустрия за масово развъждане в Китай. Спасени са само няколкостотин животни и властите са започнали разследване на мрачното откритие в провинция Хенан, съобщи местната група за спасяване на животни пред CBS News в сряда.

      „Станцията беше затрупана с експресни кутии с хиляди животни, които вече бяха умрели, а цялото място смърдеше на гниещи тела“, каза сестра Хуа, основателят на групата за спасяване на животни Утопия. Тя не използва истинското си име, като казва, че предпочита да държи вниманието върху животните, а не лично върху нея.

      Животните включват зайци, морски свинчета, котки и кучета, всички държани в пластмасови или метални клетки, увити в картонени кутии с отвори за дишане. Те бяха оставени в кутиите без храна и вода за около седмица, преди да бъдат открити в логистичния център Dongxing в град Луохе на Хенан.

      Китайското законодателство забранява изпращането на живи животни в нормални опаковки. Хуа заяви, че вероятно животните са били купувани онлайн като домашни любимци, но са останали блокирани в логистичното депо поради забавено събиране, тъй като участващата логистична компания може да е отказала да подпише пратка, нарушаваща транспортните закони.

      „Неправилната комуникация в корабоплавателната компания и непоследователността на прилагането на разпоредбите за корабоплаването директно доведоха до трагедията“, каза Хуа. „Разбира се, и купувачите, и продавачите носят отговорността.“

      Спедиторската компания „Юнда“ заяви пред местните медии, че не е информирана за инцидента, но че нейният персонал е потвърдил, че е разрешил транспортирането на живи животни в кутии с дупки, съобщава държавният вестник „Глобал Таймс“.

      Хуа и нейните 20 колеги доброволци са успели да спасят 200 зайци и 50 кучета и котки от местопроизшествието. Много от тях са осиновени на място и тежко болните животни бяха изпратени във ветеринарните клиники. Местните власти уредиха хилядите мъртви животни да бъдат събрани, дезинфекцирани и погребани.

      След спасителната операция в града Луохе Хуа и нейната благотворителна организация чуха за друга партида животни, транспортирани до близкото село Даменг. След 13 часа допълнителни спасителни операции групата успя да спаси още около 1000 животни, предимно зайци. Но това беше само около половината от общия брой, намерен на второто място, а останалите умряха.

      Тя каза пред CBS News, че и двата инцидента са неприемливи както от гледна точка на хуманното отношение към животните, така и по отношение на риска за общественото здраве на хората.

      Като се има предвид пандемията на COVID-19, пред която сме изправени, е толкова ужасяващо тези животни да бъдат транспортирани по този начин и дори да се окажат мъртви“, каза тя.

      „Отидете за осиновяване, вместо за незаконно купуване и изпращане на животни“, призова обществото Хуа, докато призова китайските власти да „стриктно прилагат“ правилата, които вече са в книгите относно превоза на живи животни.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ