неделя, 22.09.24
11.2 C
София
15 C
Пловдив
17.7 C
Варна
Search Suggestions

      ЦИПРАС Е ПОИСКАЛ ЗАЕМ ОТ МОСКВА?

      Гръцкият премиер Алексис Ципрас е поискал заем от Русия в размер на 10 милиарда долара, за да се върне Гърция към драхмата, съобщава вестник „Вима“. Според информацията Ципрас е заявил в интервю, че „въвеждането на национална валута е безсмислено, без държавата да притежава мощен валутен ресурс„. Москва не е отхвърлила искането, но започнала да разисква предоставянето на 5 милиарда долара като предплата за газопровода „Турски поток“. Освен това се твърди, че Гърция е поискала заеми от Иран и Китай, но нито една от азиатските страни не се е решила на подобен ход. 

      Според друга информация важна стъпка за връщането на драхмата, е секюризацията на бъдещите приходи от оползотворяването на въглеводородите в Егейско море. Според „Вима“ поради тази причина Германия е иззела въглеводородите от Гърция и ги е включила в новия фонд за разпродажба на държавно имущество. Членовете на правителството Панос Каменос, вицепремиерът Янис Драгасакис, Янис Варуфакис, Папас и Лафазанис били запознати с плановете на премиера.

      Важна роля в преговорите на Атина с Москва е изиграл Леонид Решетников. Ръководителят на руския институт за стратегически проучвания е смятан за един от най-влиятелните съветници на Владимир Путин.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ