събота, 21.09.24
11.2 C
София
15 C
Пловдив
17.7 C
Варна
Search Suggestions

      ОПАСНИТЕ Е-ТА В ХРАНИТЕ МОГАТ ДА ПРИЧИНЯТ РАК

      Най-много вредни Е-та в храните има в сладоледите, оцветените бонбони и тортите. Шест добавки в храните, които са означени с „Е“ и номер могат да увредят ДНК-то и да причинят рак. За това предупредиха от ръководството на Института по молекулярна биология към БАН, които са направили проучване по иновативен метод. Обект на изследването са били оцветителите: 

      • E127 – Еритрозин (Erythrosine), 
      • E132 – Индигокармин (Indigotine, Indigo carmine),
      • Е143 – Фаст грийн, 
      • E250 – Натриев нитрит (Sodium nitrite),

      добавката Кофеин и 4-аминоантипирин (4ААР), който се използва във фармацевтичната промишленост.

      Ръководителят на Института доц. Георги Милошев заяви, че те представляват риск и могат да причинят онкологично или друго заболяване. Тези шест добавки в храните увреждат човешкото ДНК. За да се избегне това те трябва да са в концентрации от 10 до 100 пъти по-ниски от сегашните разрешени, поясни още доц. Милошев.
      Екипът на Института представи резултатите от проведеното проучване в няколко министерства, Европейската комисия и Европейската агенция по безопасност на храните.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ