неделя, 22.09.24
11.2 C
София
15 C
Пловдив
17.7 C
Варна
Search Suggestions

      ПУТИН ПОКАНИ ЛИТОВЦИТЕ ДА ЖИВЕЯТ В РУСИЯ

      Руският президент Владимир Путин покани литовците да живеят в Русия, съобщи ТАСС.

      Путин е в Калининградска област от събота за честването на празника на руския военен флот. Областта е руски анклав между Полша и Литва с излаз на Балтийско море.

      В разговор с временно изпълняващия длъжността губернатор на Калининградска област Путин отбеляза, че населението на Литва намалява. „Скоро няма да има кой да идва. Колко беше населението на Литва преди, в съветско време?“, попита Путин. Губернаторът Николай Цуканов отговори, че по съветско време в Литва са живеели повече от 3,5 млн. души, а сега са останали само около 1,4 млн. „Повече от половината са заминали от страната. Да идват при нас“, каза Путин.

      В същото време той призова руснаците да не се радват на проблемите, които имат съседните страни, съобщи руският информационен портал РБК.

      Днес Путин ще участва в тържествата по случай Деня на Военноморския флот на Русия в град Балтийск, Калининградска област. Руският президент ще присъства на парада в акваторията на Калининградския морски корабоплавателен канал.

      Поканата на Путин идва в момент на обтегнати отношенията между Русия и бившата съветска република. В началото на април Литва забрани на руска телевизия да излъчва за период от три месеца с аргумента, че е проводник на „пропагандата на Кремъл“. В началото на годината пък президентът Даля Грибаускайте съобщи, че Литва планира да възобнови наборната военна служба.

      Преди няколко месеца Балтийските страни поискаха по-засилено присъствие на НАТО в региона, заради опасения от провокации от страна на Русия.

      Източник: mediapool.bg

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ