петък, 20.09.24
13.8 C
София
17 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      СЪЗДАДОХА ИНТЕРАКТИВНА ВЕРСИЯ НА МОНА ЛИЗА

      Интерактивна версия на Джокондата, която се движи, усмихва и дори може да диша, създаде международен екип от учени, пише вестник „Дейли мейл“.

      Дигиталната картина използва сензори за движение, за да установи дали има някой в помещението, с когото да контактува. Изкуственият интелект на платното му позволява да общува и да реагира на случващото се. Дигиталната Джоконда притежава свой характер, като лесно променя енигматичната си усмивка, с която я е обезсмъртил Леонардо да Винчи.

      Изображението на портрета може да върти главата си, да мига с очи и да изразява различни чувства с лицето си. Гръдният кош на дигиталната Мона Лиза имитира дишането на жив човек. Идеята на проекта е зрителите да си представят как е изглеждала флорентинската аристократка Лиза Герардини, когато е позирала на гениалния художник в периода 1503-1506 година.

      В скоро време потребителите ще могат да си купят дигиталното копие на Джокондата като сувенир и да го окачат у дома си. То бе разработено от екип от 40 учени, водени от Флоран Азиосманов. Той изтъква, че навремето Леонардо е искал да изобрази Мона Лиза като жива, а едва сега новата техника е способна да я „съживи“ по възможно най-реалистичен начин. Екипът възнамерява да пусне интерактивната Джоконда и като апликация за смартфон, така че потребителите да й се радват и на своите мобилни устройства.

       

       Източник: cross.bg

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ