неделя, 22.09.24
23.5 C
София
25 C
Пловдив
24.3 C
Варна
Search Suggestions

      НАТО ПОДКРЕПЯ ТУРЦИЯ СЛЕД ВЪЛНАТА НА ТЕРОРИСТИЧНИ АТАКИ

      НАТО изрази подкрепата си към Турция след серията атентати, случили се в страната. Това се случи на извънредно заседание на Северноатлантическия съвет по искане на Анкара след кървавия атентат и последвалите военни действия.
      Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази съболезнования на турския народ и правителство за нападенията в страната, причинили човешки жертви. Той заклейми атаките и заяви, че тероризмът във всичките му форми не може да бъде оправдан.
      Припомняме, че срещата, която има за цел да разисква сигурността, се провежда по искане на Турция след самоубийствения атентат миналата седмица в турския град Суруч, където загинаха 32 души. След него последваха военни действия от страна на Анкара срещу „Ислямска държава“ и Кюрдската работническа партия (ПКК), което създаде допълнително напрежение и доведе до край на тригодишните мирни преговори с кюрдските сепаратисти.
      Въпреки че съюзниците на Турция от Североатлантическия съвет подкрепиха борбата срещу тероризма, те също така окуражиха турците да продължат мирните разговори с кюрдската партия, заради опасения от влошаване на ситуацията в Средния Изток.
      Турция все пак не е поискала военна помощ от НАТО за борба с „Ислямска държава“, но на срещата вчера генералният секретар е заявил, че организацията ще продължи да оказва подкрепа на страната в борбата с тероризма.
      Столтенберг уточни, че НАТО не участва в усилията на Турция за създаване на буферна зона на сирийската граница за борба с „Ислямска държава“, като подчерта, че това е двустранна инициатива на Турция и САЩ.
      Постоянните представители на 28-е страни членки на НАТО обещаха „силна солидарност“ с Турция и са заявили, че ще продължат да следят много внимателно развитието на събитията по югоизточната граница на НАТО.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ