понеделник, 23.09.24
24.2 C
София
27 C
Пловдив
25.3 C
Варна
Search Suggestions

      Крипто време за прибиране на реколтата: какво е „печелившо земеделие“ и как да печелите пари от него

      PayPal, Square, MicroStrategy и много други големи компании показаха на света през последните няколко месеца, че интересът на институционалните инвеститори към криптовалутите става все по-очевиден. Това не може да не повлияе на стойността на първата криптовалута – на 30 ноември цената на биткойн на Binance надвишава най-високата си ценова стойност от 19 800 долара.

      Интересът към криптовалутите се обяснява не само със способността им да растат в стойност. Пандемията на коронавируса е повлияла отрицателно на макроикономическата ситуация по света. Вирусът covid-19 се превърна в катализатор за мащабни промени в живота на всеки човек и завинаги промени света. Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира по-нататъшен спад на жизнения стандарт, както и увеличаване на нивото на социално неравенство.

      В тази ситуация правителствата на много страни продължават да въвеждат мерки, които засягат движението на хора, търсенето на петролни продукти и суровини намалява. САЩ и европейските страни предприемат скъпи мерки за стимулиране на икономиката. В инвестиционните кръгове нараства страхът, че опитите за напомпване на икономиките на ЕС и САЩ ще доведат до отслабване на традиционните активи. На този фон се наблюдава значително увеличение на инвестициите в криптовалути.

      Но какво да кажем за притежателите на криптовалутни активи? Възможно ли е да получавате доходи от крипта не само поради нарастването на нейната стойност? Как да печелите пари, избягвайки многото рискове от спекулативна търговия? Всеки разбира принципа – купувайте ниско, продавайте високо. Но за да печелите активно от търговия, трябва наистина да сте добре запознати с това и да отделите много време на това занимание. И дори в този случай няма гаранция, че няма да сгрешите, когато изберете момента да купите или продадете крипта и да понесете загуби. Едно от решенията беше разработването на нов тип криптовалутна инвестиция, наречена „печелившо земеделие“.

      Печелившото земеделие е начин да печелите криптовалута, като използвате тази, която вече имате. Класическият случай, при който парите правят пари. Казано много просто, въпросът е, че собственикът на криптовалутата дава заемите си на други потребители на специализирани платформи. На пръв поглед това не е по-сложно от класически лихвен заем. Но всичко, както обикновено, почива на детайли, които има немалко. Нека разберем по ред.

      DeFi – „Дивият запад“ на новата финансова система

      DeFi или децентрализираното финансиране е една от най-иновативните области в индустрията на блокчейн. Приложенията DeFi са уникални с това, че имат минимални потребителски изисквания. Това означава, че всеки или нещо може да взаимодейства с тях. Всичко, от което се нуждаете, е достъп до мрежата и поддържан крипто портфейл.

      „Именно свойствата на DeFi направиха възможна концепцията за „печелившо земеделие “, според която всеки може да печели пасивен доход, използвайки децентрализирана екосистема от„ парично лего “, изградена върху Ethereum“.

      За да разберете как работи този модел, струва си първо да си изясните основните му компоненти.

      При „печелившо земеделие“ собствениците на криптовалута са доставчици на ликвидност или LP. Те внасят своята криптовалута в пулове за ликвидност – същите „парични легове“, които споменахме по-горе.

      Пулът на ликвидността всъщност е интелигентен договор – компютърен алгоритъм, базиран на блокчейн технология и предназначен да генерира, контролира и предоставя информация за собствеността върху нещо (в нашия случай криптовалута). В пула на ликвидност средствата са обвързани с интелигентен договор.

       

      В замяна на осигуряване на ликвидност на пула, собствениците на криптовалутата – „фермерите“ – се възнаграждават под формата на комисионна.

      Комисионната се генерира от платформата DeFi – автоматизиран маркет мейкър (AMM) или друг източник.

      Печелившото земеделие е тясно свързано с използването на автоматизирани маркетмейкъри (AMM), които комбинират доставчици на ликвидност и пулове на ликвидност.

      Всичко е подредено по следния начин:

      Доставчиците на ликвидност поставят средства в ликвиден пул.

      Пулът осигурява пазар на активи, където потребителите могат да заемат или обменят токени.

      Има такса, начислена за използване на платформи DeFi и платена на доставчици на ликвидност според техния дял в ликвидния пул.

      Това е същността на работата на AMM. Разбира се, прилагането на тази схема може да бъде много различно за различните AMM.

      Колко носи дигиталното земеделие

      Показатели като годишен процент на процента (APR) и годишен процент на възвръщаемост (APY) често се използват за оценка на рентабилността на „фермерските“ транзакции с криптовалута. Разликата между тях е, че при изчисляване на ГПР директното реинвестиране на печалби за генериране на повече приходи не се взема предвид, докато в APY се взима.

      „Въпреки че прогнозната рентабилност на„ земеделие “се изчислява на годишна база, инвеститорът може да изчисли приблизително един показател за печалбата, която можете да получите за годината. Говорим за силно конкурентен и бързо развиващ се пазар, на който наградите много често се колебаят.

      Годишният процент на възвръщаемост (APY) в топ 5 на протоколите DeFi варира от 15% до 166% годишно.

      Земеделските производители трябва да използват сложни стратегии, за да максимизират печалбите. Те постоянно преместват криптовалута между различни платформи за кредитиране. Най-печелившите стратегии се пазят в тайна от професионалните кредитори, тъй като колкото повече хора знаят за дадена стратегия, толкова по-малко ефективна тя ще работи. По същество „печелившото земеделие“ е Дивият запад на децентрализираните финанси (DeFi), където „фермерите“ се състезават за най-добра реколта “.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ