петък, 20.09.24
16.8 C
София
21 C
Пловдив
19.8 C
Варна
Search Suggestions

      СТОТИЦИ ПОИСКАХА ОСТАВКАТА НА ДИЛМА РУСЕФ

      Над 900 000 души излязоха на протест, за да поискат оставката на Дилма Русев. Според организаторите на протеста протестиращите са били над 2 000 млн, а според полицията те са били 886 000 души. Участниците в протеста призовават да се сложи край на корупцията в страната, която е довела до тежка икономическа и политическа криза в страната.

      Преди няколко дни стана ясно, че и водещи бразилски политици се обръщат срещу държавния глава Дилма Русеф с призиви за импийчмънт, но тя няма намерение да подаде оставка.
      Организаторито на близо едномилионния протест са били десни граждански движения, подкрепяни от някои опозиционни партии, които развяваха бразилски знамена и носеха лозунги „Дилма вън!“ и „Не на корупцията“.
      Протестът е третата акция за годината. Припомнямв, че многохилядни протести се проведоха в големите бразилски градове през април, както и в средата на март, когато Русеф беше обвинена за икономическата криза и корупцията.
      64-годишната Русеф започна втори президентски мандат през януари, след като беше преизбрана миналия октомври. За няколко месеца популярността й падна до исторически минимум от 8 процента. Рецесията я принуди да наложи непопулярни мерки за икономически ограничения, корупционният скандал около държавната петролна компания „Петробраз“ опетни управляващата Работническа партия и съюзниците й, а политическата криза заплашва с разпадане крехкото парламентарно мнозинство.
      Русеф, бивша участничка в съпротивата срещу някогашната военна диктатура, заявява, че няма да отстъпи нито пред заплахите, нито под натиска и напомня, че е избрана с гласа на народа.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ