понеделник, 23.09.24
13.8 C
София
19 C
Пловдив
18 C
Варна
Search Suggestions

      ЩЕ ИМА ЛИ ПАМЕТНИК НА ТУРСКИ ЗАВОЕВАТЕЛ НА НОС КАЛИАКРА?

      На извънредна пресконференция, шефът на Регионален исторически музей – Добрич Костадин Костадинов обясни, че е научил за намерението да бъде поставена паметна плоча на нос Калиакра на легендарния турски завоевател и шиитски светец Саръ Салтък Баба Деде. Той оценява този акт като провокация към културно-историческото ни наследство и целия български народ.

      Според Костадинов това е историческа фалшификация, която в Турция е се смята за истина. В провокативното начинание участват „Джем“ и още една турска организация, които имат разрешение от Министерство на културата. Заместник-министърът на културата Бони Петрунова е заявила, че към момента в Министерството такова искане няма и такава процедура не е откривана.
      Кметът на Каварна – Цонко Цонев е заявил , че в община Каварна няма никакви официални документи с искане за поставянето на такава плоча и отказва да коментира неофициални изказвания. Според Костадин Костадинов всички общински съветници са изразили категорично несъгласие с поставянето на такъв паметник.
      Митовете свързват Саръ Салтък с преселението в Добруджа през 13 век на селджушки турци. Според легендите, Салтък бил погребан на няколко места в Добруджа, едното от които е нос Калиакра, който днес е исторически резерват. По мнение на историци обаче – такава личност не е съществувала.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ