неделя, 22.09.24
4.8 C
София
13 C
Пловдив
16.1 C
Варна
Search Suggestions

      УПОТРЕБАТА НА ВИТАМИН С Е ПОЛЕЗНА ЗА ПЪЛНИТЕ ХОРА

      Американски учени установиха, че всекидневна доза витамин С предпазва пълните хора от сърдечносъдови заболявания, съобщава в. „Дейли телеграф“.

      Кръвоносните съдове на пълните хора имат повече протеин ендотелин-1, който ги свива. Свиването на съдовете означава, че те не се справят достатъчно добре в случай на потребност от засилено кръвообращение, по този начин се увеличава опасността от съдови заболявания.
      По-ранни изследвания показват, че движението намалява активността на андотелин-1. Много хора с наднормено тегло се оправдават, че нямат време за разходки или гимнастика във всекидневието си.
      Учените от университета в Колорадо в продължение на три месеца са наблюдавали 35 души с наднормено тегло или затлъстяване, които се движат недостатъчно. 20 от тях получавали всеки ден добавка витамин С, а 15 правели аеробни упражнения.
      Резултатите показали, че всекидневната доза от 500 мг от витамина намалява дължащото се на ендотелин-1 свиване на съдовете, колкото и ходенето.
      Препоръчва се повече витамин С да се набавя чрез храната, а не с таблетки. За сравнение един портокал съдържа средно 45 мг от така важния витамин. Надвишаването на доза от 1000 мг от витамина дневно може да предизвика стомашни спазми, диария и неразположение.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ