понеделник, 23.09.24
21.8 C
София
25 C
Пловдив
26.1 C
Варна
Search Suggestions

      ОТКРИВАТ МУЗЕЯ ЗА ИСТОРИЯ НА СОФИЯ НА 17 СЕПТЕМВРИ

      Музеят за история на София открива официално своята постоянна експозиция на 17 септември, четвъртък. Постоянната експозиция ще бъде открита официално именно на празника на столицата, а вратите ще са отворени от 10:00 до 22:00 ч.

      Музеят за история на София е основан през 1928 г. За кратко, по време на Втората световна война, има постоянна експозиция. Тогавашната му сграда обаче е разрушена при бомбардировки през 1943 г. Оттогава за столичния музей се търси дом.

      През 2015 г. музеят символично се завръща – този път в реновираната и адаптираната сграда на бившата Централна минерална баня. Там ще могат да се видят осем различни зали от постоянната експозиция, разкриващи историята на София.

      Постоянната експозиция е разпределена по зали- Наследството на древността, Силата на духа, Династичната връзка със Западна Европа, Дворцовият кабинет, Софийската улица, Държавните и общинските институции, Домът и облеклото на софиянци, Културният живот и развлеченията.
      Сред най-ценните експонати са стъклен съд тип „Ваза диатрета“, стенописи и икони от т. нар. Софийска Мала Света гора, старопечатни книги, „Златната каляска“, часовник, подарен на княз Фердинанд от кралица Виктория, велосипед тип „Паяк“, автомобил „Мерцедес“, Златната книга на София, колекция детски играчки и др.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ