сряда, 25.09.24
11.8 C
София
13 C
Пловдив
16.6 C
Варна
Search Suggestions

      Зеленски и Блинкен са обсъдили „Северен поток 2“, Донбас и Крим

      Газопроводът „Северен поток 2“, конфликтът в Донбас и Крим са били основните теми на срещата между президента на Украйна Владимир Зеленски и държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен в Киев в четвъртък. Както каза украинският лидер след срещата, той също благодари на САЩ за антируските санкции, предава ТАСС.

      „Обсъдихме въпроса не само за окупацията на нашите територии, незаконното анексиране на Крим от Руската федерация , обсъдихме въпроса за Северен поток 2 – това също е много деликатен въпрос за Украйна“, заяви държавният глава изрази благодарност за „мощната санкционна политика“ на Вашингтон.

      Зеленски каза, че е изумен от информираността на екипа на американския дипломат за случващото се в Украйна, но вижда и някои минуси. „Въпреки факта, че това е първата ни среща, се чувствам така, сякаш не е първата, учуден съм, че екипът на (на Блинкен) се ориентира прекрасно в случващото се у нас. Те знаят отлично всички детайли и това е голям плюс, макар че, по някои въпроси, може би е минус. Но най-важното е, че те познават много добре ситуацията в Донбас. Благодарен съм на САЩ, че ни подкрепят“, заяви президентът.

      В същото време Зеленски не уточни какви точно недостатъци вижда в голямата информираност на американските дипломати.

      Освен това Зеленски предаде на Блинкен покана за президента на САЩ Джо Байдън да посети Киев. Посещението може да се осъществи в рамките на Деня на независимостта на Украйна и преговорния формат „Кримската платформа“ през август, отбеляза украинският лидер. „Ние вярваме, че това ще бъде принципно ново ниво на отношенията между Украйна и САЩ. Тази година е фундаментална за украинците, годината на 30-годишнината от независимостта, в рамките на която ще бъде много важна нашата Кримска платформа, първата платформа за помощ за Крим“, каза Зеленски. „Поканих президента и вицепрезидента на САЩ“.

      Страните обсъдиха и въпроси за гарантиране на сигурността в Черно и Азовско море. Украинският лидер каза, че Киев все още вижда заплаха на границата с Русия.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ