Родните производители отчитат, че ще има спад на цената на свинското месо по празниците. Причина за по-ниската цена е фактът, че 30 на сто от месото, което се произвежда в Западна Еворпа, беше предназначено за Русия, а сега за него се търси пазар по другите държави на Стария континент.
Така по магазините обезкостен бут ще може да се намери за 6,50 лева за килограм. Вратните пържоли също ще бъдат на подобна цена. Председателят на Асоциацията на свиневъдите в България д-р Добрин Папазов обяснява низходящия тренд на свинското месо с ембаргото, пише в. „Монитор“.
Какво обаче е истинското съдържание в опаковката?
„Евтиното свинско месо по магазините при всички положения е обработено”, категоричен е бившият заместник генерален директор на Националната ветеринарномедицинска служба и шеф на асоциацията на индустриалните свиневъди д-р Караманов. Според него няма как 100% месо да струва 6,50 лв./кг. И тази цена може да се постигне само чрез физическа намеса, а именно добавяне на вода и различни хранителни добавки. Друг проблем според експерта е че продуктите, които са произведени за българската търговска мрежа, се подготвят по заявка на нашите търговци, които предварително определят колко добавки да има в продукта.