петък, 20.09.24
13.8 C
София
17 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      ТРИСТРАНКАТА ЩЕ ГЛЕДА БЮДЖЕТА

      Проектите за държавен бюджет за 2015 г. и за бюджет на Държавното обществено осигуряване ще бъдат обсъдени на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Сред спорните теми ще бъдат размерът на минималната заплата догодина, увеличаването на възрастта за пенсиониране, увеличаването на данъка върху лихвите по депозитите.

      В проекта на Министерството на финансите се предвижда минималната заплата да остане на сегашното си равнище – 340 лв., докато синдикатите и вицепремиерът Калфин са на мнение, че тя трябва да расте. Против увеличаването на данък лихва са и работодателски и синдикални съюзи. Припомняме, че синдикатите вече поискаха увеличение на минималната заплата с 60 лева, както и покачване на средната работна заплата. Освен това КНСБ се обяви и за замразяване на възрастта за пенсиониране, както и спешни мерки в социалния сектор, които да превантивно да спрат протестите от предвиденото увеличение на възрастта.
      Председател на съвета е вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин, а негови членове са представители на държавата, на национално представителните работодателски и синдикални организации. Законовата процедура изисква проектозаконът да бъде обсъден в тристранката преди да влезе в Министерския съвет. Становищата, изразени на трипартитния форум, обаче не са задължителни за изпълнителната власт. Заседанието е насрочено за 17.30 часа.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ