петък, 20.09.24
14.8 C
София
20 C
Пловдив
16.1 C
Варна
Search Suggestions

      ШИМПАНЗЕТАТА НЕ СЕ ПОЛЗВАТ С ПРАВА КАТО ХОРАТА

      Апелативен съд в Ню Йорк излезе със становище, че шимпанзетата не може да се ползват със същите права като хората. Така съдът отхвърли иск на защитниците на приматите, в който хората настояваха маймуните да получат основното право – да живеят свободно.
      Асоциацията поиска четири шимпанзета, които в момента живеят в плен на щата Ню Йорк, да бъдат пуснати в резерват, за да изживеят дните си на свобода.
      Активистите, които не успяха на първа инстанция, обясниха през октомври пред апелативен съд, че шимпанзетата имат същите характеристики като хората и би следвало да бъдат признати законово като „личности“ и да получат същите основни права като хората. Съдебните заседатели обаче отказаха да разширят законовото определение за личност. В решението им пише, че шимпанзето не е човек, който може да се ползва от правата и защитата, гарантирани от системата на правото.
      В англосаксонската традиция основно право е да не се затваря човек без решение на съдия.
      „Обратно на хората, шимпанзетата нямат никакви задължения, не носят никаква отговорност пред обществото и не може да бъдат държани отговорни за действията си“, казват още съдиите. Следователно те не могат да претендират за същите права като хората.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ