петък, 20.09.24
11.8 C
София
14 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      ЗДРАВНАТА РЕФОРМА БЕШЕ ПОДКРЕПЕНА ОТ ВМС

      Здравната реформа беше подкрепена единодушно от Висшия медицински съвет. Планът за реформи в системата на здравеопазването с ясни цели и времеви план за действие беше разгледан на заседание на Медицинския съвет, на което присъстваха и министър-председателят Бойко Борисов и вицепремиерът Румяна Бъчварова.
      Здравният министър Петър Москов заяви, че реформата е, за да се постигат цели, а те са: по-добра продължителност на живота; намалена смъртност; намалена детска смъртност.
      В стратегията се предвижда да има три пакета мерки – базов пакет на Националната здравноосигурителна каса, който оформя 92% от причините да сме болни и да умираме по-рано от хората в ЕС. Останалото количество заболявания, които и сега са част от дейностите на НЗОК ще оформят допълнителен пакет на касата. В третия спешен пакет ще се конкретизира какво е спешност и независимо от статуса на осигуреност всеки гражданин ще използва третия пакет.
      Сред целите на стратегията са намаляване на смъртността във всяка една възрастова група и повишаване на здравето до 2020 г., промяната на структурата на лечебните заведения, задължителна здравна карта, която да отговаря на здравните потребности във всеки един регион, както и прогенерична лекарствена политика.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ