петък, 20.09.24
15.8 C
София
19 C
Пловдив
20.3 C
Варна
Search Suggestions

      ОБРЕДНИЯТ ХЛЯБ ЗА КОЛЕДА

      В навечерието на Рождество Христово решихме да ви разкажем за Обредния хляб, който всяка домакиня традиционно замесва за празника. Като част от коледната си програма Етнографският музей в София организира месене и печене на обреден хляб, в което можеха да се включат всички гости на музея.
       
      В миналото се е смятало, че в правенето на обреден хляб има магия и символика. Така е и с празничната пита, която се приготвя за Коледа. Сложен на трапезата, хлябът играе роля на безкръвна жертва и символизира плодородието и мира в семейството
      В различните краища на страната са различни и традициите. По традиция трябва да се замесва от девици, облечени в нови дрехи. Използва се нов квас, а водата се налива мълчешком.
      В западните райони хлябът за Бъдни вечер се нарича боговица, светец, вечерник, а в източните – боговица, богова пита, колашки колак, бъдняк, вечерна, бъдна погача.
      Обредният хляб за Бъдни вечер е голям и с пластика, която изобразява дома и различните дейности. Това са изображения от топченца, пръчици и сплетени шнурове тесто, които изобразяват кошарата с овце, волове, нивите с кръстците и ралото, стопанина, стопанката на дома, кучето-пазач.
      Християнската символика също присъства, във вид на кръст или по-сложна композиция.
      Характерно е обредният хляб да се нарича, да бъде посветен на къщата, на хармана, на лозето и виното, на колата, на домашните животни. Това е изразено в Северозападна България – там обредния хляб съдържа опит за стилизиране и изобразяване от тесто на фигурките.

      Поставянето на свещ върху коледната пита предпазва от зли сили. Като се сложи такъв хляб на празничната трапеза самият празник става някак по-автентичен и завършен.
      На много места се предлагат празнични пити за семейната трапеза на Коледа, но е прието да се приготви от домакинята и да се сложи на масата още топъл.
      След което питата се завърта и питата се разчупва. Първото парче се оставя за Богородица и починалите, следващото е за къщата, а останалите се раздават на членовете на семейството, които са седнали на трапезата като се започне от най-възрастния и според възрастта им.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ