петък, 20.09.24
19.8 C
София
22 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      „ЗАТВАРЯМЕ КРЪГА“ НА СТАРАТА ГОДИНА

      Почитаме паметта на Свети Стефан – първият християнски мъченик. Според традицията на Стефановден се „затваря кръгът“ на старата година, тъй като е последният празник за годината. На трапезата трябва да има месни ястия като задължително трябва да има свинско с кисело зеле и баница с месо.
      Стефан е един от седемте ученици на Исус Христос, пръв архидякон и първият християнски мъченик. Наричан е първомъченик, защото е една от първите жертви на християнската вяра. След Възнесението на Христос били избрани седем души дякони, които да се грижат за домакинските работи на християнското общество. Пръв между тях бил Стефан.
      Юдейските началници били обезпокоени от нарастващия брой на християните и влезнали в спор с архидякон Стефан. Те дори настроили народа срещу него като го обвини в богохулство и го осъдили на смърт.
      Разярената тълпа го изкарала извън Йерусалим и започнала да го замерва с камъни. Преди да издъхне, архидякон Стефан коленичил и се обърнал към Бога с думите: „Господи, не им зачитай този грях!“.
      Според поверието тялото му е било оставено на зверовете и птиците, а Богородица се молила за него след като през цялото време наблюдавала мъченическата му смърт.
      През пети век част от мощите му са открити и са положени в Сионския храм в Йерусалим.
      Стефановден се празнува на третия ден след Рождество Христово. Днес празнуват всички, които носят името Стефан, Стефка, Стоян, Стоянка, Стамен, Стамена, Станчо, Станимир, Станимира, Станислав, Станислава, Запрян и всички производни.
      На този ден празнуват и Венцислав,и Венцислава, тъй като в превод името Стефан означава „венец“.

      Честит празник!

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ