петък, 20.09.24
11.8 C
София
14 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      ГЪРЦИЯ СВИКВА ПРЕДСРОЧНИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ

      Днес гръцкият парламент трябваше да избере президент или да се разпусне. Проведе се третият и последен кръг от гласуването за държавен глава, който да замени Каролос Папуляс. Депутатите не успяха да изберат президент.
      Това беше последният опит на гръцкия премиер Андонис Самарас да избегне предсрочни избори. Снощи в телевизионно обръщение той призова депутатите да изберат новия държавен глава. Съгласно процедурата, депутати могат да гласуват само с „да“, да се въздържат, или да не присъстват на заседанието.
      В първия и втори кръг, провели се на 17 и 23 декември, гръцките депутати не успяха да изберат президент.  Кандидатурата на бившия еврокомисар Ставрос Димас не успя да събере необходимите 200 гласа. На първия тур гласуваха 160, а на втория – 168 депутати.
      В последния кръг от президентските избори бяха нужни 180 гласа. Кандидатът на правителството Ставрос Димас спечели подкрепата само на 168 от депутатите.
      Това означава, че управляващите трябва да разпуснат парламента и да свикат предсрочни парламентарни избори.
      Според прогнозите най-вероятният победител в предсрочните парламентарни избори е основната опозиционна партия Коалицията на радикалната левица (СИРИЗА). Лидерът й Алексис Ципрас заяви, че предстоящият вот за парламент предвещава края на рестриктивната политика в страната. „С волята на народа скоро споразуменията за икономии ще са минало”, заяви Ципрас пред журналисти.
      След неуспешния вот за президент гръцкият премиер Андонис Самарас обяви, че предсрочните парламентарни избори най-вероятно ще бъдат насрочени за 25 януари. Очаква се утре ще се срещне с държавния глава Каролос Папуляс и да му предложи изборите да се състоят на тази дата.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ