четвъртък, 19.09.24
18.8 C
София
25 C
Пловдив
19.1 C
Варна
Search Suggestions

      ХЪРВАТИТЕ ИЗБИРАТ ПРЕЗИДЕНТ НА БАЛОТАЖ

      Днес в Хърватска се провежда вторият тур на президентските избори. За поста на държавен глава се борят действащият президент Иво Йосипович, който е представител на управляващата социалдемократическа партия, и издигнатата от опозицията Колинда Грабар-Китарович – помощничка на генералния секретар на НАТО по въпросите на публичната дипломация и бивш външен министър на страната.След първия тур на изборите, който се проведе на 28 декември Йосипович, който се бори за втори петгодишен мандат получи 38,46 процента от гласовете.

      Колинда Грабар-Китарович пък събра 37.22% от вота на хърватските избиратели. Тогава за поста държавен глава се бориха четирима кандидати.
      Избирателите в страната с 4,2 милиона жители санкционираха липсата на твърдост на Йосипович на фона на неспособността на неговото правителство да възстанови икономиката.
      Хърватия е в почти постоянна рецесия от 2008 г. насам и държавният дълг представлява близо 80 процента от БВП на страната. Нейният БВП се очаква да отбележи отново спад през 2014 г. с около 0,5 процента. Равнището на безработица достига 20 процента и всеки втори младеж е безработен.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ