четвъртък, 19.09.24
18.8 C
София
25 C
Пловдив
19.1 C
Варна
Search Suggestions

      ЦЕЛИЯТ СВЯТ ПО УЛИЦИТЕ НА ПАРИЖ

      Милиони души взеха участие във вчерашния „Марш на солидарността“, насочен срещу тероризма. Близо 50 световни лидери оглавиха марша, който беше със засилена охрана. В памет на 17-те загинали при трите джехадистки атентата, хората развяваха плакати с надписи „Да живее Франция“, „Ние сме Шарли“, „Свобода, равенство, рисувайте, пишете“ и „Размахайте писалките си“.
      Шествието приключи малко след 20 часа местно време (22 часа българско) и за щастие без инциденти, предаде Франс прес. В столицата участие взеха над 1.5 млн. души. Шествието стартира от Площада на Републиката и приключи на Площада на нацията.
      В похода участие взеха близо 50 световни лидери сред които френският президент Франсоа Оланд, германският канцлер Ангела Меркел, британският премиер Дейвид Камерън, колегата му от Испания Мариано Рахой, президентът на Украйна Петро Порошенко, руският министър на външните работи Сергей Лавров, министър-председателят на България Бойко Борисов и още много други.
      От българска страна в шествието участваха още лидерът на ПЕС Сергей Станишев и генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.
      В сила остава най-високата степен на готовност за терористична заплаха във Франция. За сигурността на марша се грижеха 5 500 военни, съобщиха от френското министерство.
      След похода председателят Бойко Борисов коментира, че в България има свобода на словото, но остава да се изясни само собствеността на медиите чрез нов закон.
      „Собствеността на медиите в България е неясна, а решението е нов законопроект. У нас всеки има правото да каже каквото си пожелае без да има последствия от това. Стрелбата в редакцията на сатиричното списание „Шарли ебдо“ в Париж е посегателство срещу свободата на словото, а това е и основната разлика с останалите терористични атаки по света“, коментира още Борисов.
      В цяла Франция  участие в шествията срещу тероризма са взели над 3.7 млн. души. Това е и най-масовото шествие в историята на страната.
      Шествия имаше и в САЩ, Германия, Великобритания, Белгия и други страни.

      Припомняме, че на 7 януари 12 души от редакцията на списание „Шарли ебдо“ бяха убити. Няколко часа по-късно служител на френската полиция също намери смъртта си. В продължение на два дни френската полиция и жандармерия опитваха да заловят атентаторите, като накрая ги обградиха и застреляха братята Саид и Шериф Куаши. По същото време обаче трети терорист беше взел шестима заложници в хранителен магазин, от които уби четирима. След атака от страна на полицията терористът Амеди Колибали беше убит.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ