петък, 20.09.24
16.8 C
София
21 C
Пловдив
19.8 C
Варна
Search Suggestions

      ФЕСТИВАЛЪТ „СУРВА“ – СВЕТОВНО НАСЛЕДСТВО

      Очаква се до края на годината да бъде одобрена кандидатурата на фестивала „Сурва“ като нематериално световно наследство в списъка на ЮНЕСКО. Това заяви кметът на Перник инж. Иван Иванов, който посети министъра на културата. Патрон на 24тият Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник, който предстои след броени дни, е не друг, а министър Вежди Рашидов.

      Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник e най-авторитетната на Балканите изява на традиционни народни игри и обичаи с маски. Той популяризира достигнали до днес варианти на древна ергенска обредност, част от българската фолклорна традиция.

      С конкурсната си програма фестивалът е среща и надпревара на живите й носители, най-популярни с наименованията “сурвакари” и “кукери”. През 2012 г. обичаят „Сурва“ беше вписан като „Живо човешко съкровище“ в националната листа на нематериалното културно наследство. Сурвакарите от село Долна Секирна пък разиграха ритуал, свързан със Сурва и прогониха злите сили от министерството на културата.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ