петък, 20.09.24
15.8 C
София
19 C
Пловдив
20.3 C
Варна
Search Suggestions

      НАД 80 ДУШИ РАНЕНИ ПРИ ДЕМОНСТРАЦИЯ В КОСОВО

      Сълзотворен газ и водни оръдия са използвали полицаите в Косово срещу протеста на етнически албанци в Прищина, които се надигнаха срещу сръбския министър Александър Ябланович. Обстановката ескалира след опит на демонстрантите да проникнат в правителствените сгради в центъра на Прищина.

      Част от демонстрантите са хвърляли камъни по силите на реда. В следствие на сблъсъците 56 униформени и 24 цивилни граждани бяха ранени. Двама от полицаите са в тежко състояние. Над 100 души бяха задържани заради размириците през вчерашния ден. Две хиляди души бяха по улиците в столицата с искания за оставката на министър Ябланович. Причината за надигналото се недоволство стана коментар на сръбския министър, в който той нарече етническите албанци „диваци“ в опита им да саботират сръбско поклонение. Ябланович се извини за обидния коментар.

      Това е втората проява на насилие при масовите прояви в столицата за последните дни. В предишен сблъсък преди няколко дни бяха ранени 15 протестиращи.

      В правителството на Косово има трима сръбски министри. Според етническите албанци част от тях са виновни за боевете по време на войната със Сърбия през 1999 г, в която загинаха над 10 хил. души.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ