петък, 20.09.24
15.8 C
София
19 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      Проф. Тодор Кантарджиев: Стават мутации, но откъде измислиха този „Делта+“?

      “Стават мутации, но откъде измислиха този „Делта+“? Това възниква лятото за една мутация на Делта варианта. Имаме го, да. Имаме над 400 секвенирани материали според доклада от преди една седмица. Около 3% от цялата циркулация е този 4.2 вариант. Подвариантите са 117. Вчера излезе секвенирането на нови 700 материала и получените резултати показват 2%, значи не се разпространява. Това не е тема за плашене. Той не е по-заразен и по-опасен. Заразен е 10% повече, докато английският и индийският бяха в пъти по-заразни

      Това каза проф. Тодор Кантарджиев, консултант по ваксинация към Столична община, пред БНТ.

      Според него поставянето на трета доза ваксина е препоръчително за хора с намален имунитет и възрастни над 60 години, но няма да навреди на никого.

       „Системата на имунитета е такава, че още едно антигенно дразнене няма да навреди, въпросът е има ли смисъл от медицинска гледна точка да се поставя ваксина при наличие на антитела. При преболедували, е възможно да боледуваш два – три дни, докато имунитетът се задейства, за да го прекарваш по-леко. През това време може да заразиш някого. Имунитетът от ваксина или от боледуване е нещо много важно. При 1000 преболедували 7 ги повтаря, но при 1000 ваксинирани 60 може да го изкарат, но ще го изкарат по-леко. Винаги има пробив. Когато ваксинираме бебетата за детски паралич, 60% от тях не реагират на първата ваксина, затова правим след това другите. Засега системата е такава: хората, които имат предпоставки за по-слаб имунитет или в напреднала възраст е хубаво да направят трета игла. Един млад човек с две ваксини няма нужда да слага трета”.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ