събота, 21.09.24
7.8 C
София
18 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      ПОЧИТАМЕ СВ. ТРИФОН

      Българската православната църква почита днес паметта на Свети мъченик Трифон, наречен от народа Зарезан, защото се отбелязва, когато започва резитбата на лозята.
      Макар че повечето хора си мислят, че празникът съвпада с католическия Св. Валентин, който все повече българи празнуват на 14 февруари като ден на влюбените , през 1968 г. след въвеждането на Григорианския календар от Българската православна църква датите на църковните празници се изместват. Така паметта на Свети мъченик Трифон започва да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря – на 14 февруари.

      Трифоновден е включен към цикъл от три последователни дни, наречени Трифунци – 1, 2, 3 февруари.Днес празнуваме Трифоновден, утре- Сретение Господне, а на 3 февруари – Свети Симеон.
      Св. Трифон е пазач на лозята.Той е бил мъченик, светец лечител, който през 248 г. сл. Хр., при царуването на император Деций Траян бил посечен с меч.
      Историята разказва, че той бил роден в Малоазийската провинция Фригия, гр. Апамия, област , известна в миналото като една от прародините на лозата и виното.
      Само на 17 години Трифон си спечелва слава, като излекува дъщерята на римския император Гордиан III. Смятало се е, че той е бил надарен от Господ с лечителска дарба заради силната му вяра. Наследникът на Гордиан обаче Деций Траян, се оказва непримирим враг на християнското учение.
      Той заповядва всички по-тачени светци да бъдат изправени пред съд. Сред тях е и Трифон, който не пожелава да се отрече от вярата си и загива като мъченик.
      Този ден е свързан и с някои народни обичаи, които все още се спазват на някои места в страната. На този ден се извършва ритуално зарязване на лозята.
      В ранно утро стопанката омесва тесто и изпича хляб. Приготвя пълнена с ориз кокошка. Поставя хляба и гозбата в нова шарена торба и я дава на лозаря заедно с бъклица вино.
      На лозето всеки стопанин се обръща към слънчевия изгрев и се прекръства три пъти. После отрязва първите три пръчки и полива мястото с червено вино и светена вода, и поръсва с пепел, които пази от Бъдни вечер. След това започва зарязването на лозите.
      На този ден имен ден празнуват и хората, носещи имената: Трифон, Трифонка, Радко, Рачо, Лозан, Лозана, Гроздан, Гроздана, Веселин, Веско, Весо, Веселина, Веса, Радка. Честито на всички именници!

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ