петък, 20.09.24
13.8 C
София
17 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      ЕК ПРЕМАХВА „ТРОЙКАТА“ КРЕДИТОРИ НА ГЪРЦИЯ

      Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер иска да премахне спасителния план на Гърция, известен като „тройката“ международни кредитори на страната. Въпросът за премахването ще бъде разгледан през тази седмица, когато министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас ще бъде на посещение в Брюксел, предаде Ройтерс.
      Международните кредитори на южната ни съседка, които влизат в т.нар. „тройка“ са Европейската централна банка, Европейският съюз и Международният валутен фонд и осъществяват външния контрол на икономиката в Гърция. От Берлин също са готови да се направят реформи в договореностите и да се определят по-общи икономически цели. Така ЕК е готова да предложи на правителството в Гърция отстъпка, макар и символична, която да служи като победа над Брюксел. В замяна обаче трябва да има фактическо спазване на старата политика на страната, със строги икономии и отказ на управляващата партия, относно иска за опрощаване на част от дълга на Гърция.
      От 2010 г. насам „тройката“ кредитори реализира две програми за макрофинансова помощ на Гърция, които възлизаха на 240 млрд. евро. По-голямата част от тези пари отиде за обслужване на външния дълг на страната, който обаче продължи да се увеличава и така в края на 2014 г. достигна до 412 млрд. евро.
      Още след победата на СИРИЗА, премиерът на Гърция Алексис Ципрас заяви, че иска да прекрати спасителното споразумение и че няма да води преговори с кредиторите. Той обаче поиска опрощаване на дълга на страната, или поне на една част от него. Това би спомогнало за спасяването на Гърция, но държавите от ЕС не са съгласни да опростят дълга, тъй като по този начин банките-кредитори на страната, няма да могат да преживеят загубата на инвестираните в гръцката икономика средства. Според водещите държави това би довело до една нова финансова криза в европейската система, както и на единната европейска валута.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ