събота, 21.09.24
7.8 C
София
18 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      ПЛОВДИВ СЕ ПОДГОТВЯ ЗА КУЛТУРНА СТОЛИЦА НА ЕВРОПА

      Проф. Ханс-Дитрих Шмит и Светлана Куюмджиева ще са артистичните директори на „Пловдив 2019“.
      Избирането на двама артистични директори при реализация на събитието е стандартна практика. Идеята е да се създаде баланс между международния опит в лицето на проф. Шмит и опитността на познавача на местната сцена, за да се получи „европейско измерение“. Целта на креативния ръководен тандем е формиране на интензивен и плодотворен културен цикъл.
      Планът и реализацията на дейностите свързани със събитието „Пловдив 2019“ до момента се движат от фондация, която действа по кандидатурата.
      “Имаме вече набелязани събития за тази година – основно в областта на музиката. Има и идея за инфраструктурни подобрения. Планиран е ремонт и иновация на галерията на ул. “Гладстон”, както и поставяне на основите на няколко големи проекта”, каза Светлана Куюмджиева .
      През есента на 2014г. стана ясно, че Пловдив ще е първият български град, който ще стане столица на културата през 2019 година. Градът под тепетата грабна приза след оспорвана надпревара със София, Варна и Велико Търново.
      Като победител Пловдив ще получи 1,5 млн. евро от ЕК през 2019 г. за подпомагане на организационните дейности, свързани с културната програма на събитието. Основните инвестиции обаче се очаква да дойдат от самия град, държавата, структурните фондове и бизнеса. 
      Според финансови анализи, направени от някои от предишните успешни столици участвали в конкурса, всяко евро, инвестирано в събитието, може да генерира печалба в размер между 8 и 10 евро. Креативната проява активно спомага и за повишаване на заетостта в района.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ