неделя, 22.09.24
20.8 C
София
25 C
Пловдив
25.5 C
Варна
Search Suggestions

      БАЗА НА НАТО В СОФИЯ?

      Ще има команден и контролен център на НАТО в София. Това е предвидено в законопроект за преразглеждане на отбранителната стратегия, който ще бъде обсъден и гласуван на среща на министрите на отбраната от алианса в Брюксел днес, предава БТА. Освен в България такива центрове ще бъдат създадени и в Полша, Румъния, Литва, Латвия и Естония

      Решението за създаване на такива командни центрове е взето при изготвянето на  новия цикъл на планиране на организацията, която преминава от подготовката на сили за бързо разгръщане зад граница в дефанзива – укрепването на възможностите за действие на територията на пакта. Припомняме, че при посещението на генералния секретар на НАТО в София, стана ясно, че алианса вижда заплаха за вътрешната сигурност в терористичните нападения на Ислямска държава и в несигурната външна политика на Русия, която отказва да се съобразява с международното право. В допълнение за Русия има данни, че разгръща много по-мащабни сили на изток от балтийските републики и в Калининград.

      Тези командни центрове ще дадат възможност точно за срок до два дни силите за бързо реагиране да могат да се разгърнат в дадена страна или район от НАТО, получили заплаха или срещу които е било предприето нападение.

      Центровете на НАТО в Източна Европа ще събират и обработват данни и ще ги предават на координационен център в Полша. Именно от там ще се направляват цялостните дейности на регионалните щабове, в които ще работят специалисти от държавите от алианса.

      Капацитетът на вътрешните сили за бързо реагиране ще бъде утроен. Те ще разполагат и със средства за действие по суша, въздух и вода. Разполагането на тези сили ще става с решение на Северноатлантическия съвет на НАТО.

      На предстоящото министерско заседание ще бъде обсъден задълбочено планът за готовност за действие, ще заседават Ядрената група за планиране и комисията НАТО-Грузия.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ