петък, 20.09.24
13.8 C
София
17 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      ПЛЕВНЕЛИЕВ НАЗНАЧИ ЛОЗАН ПАНОВ ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ВКС

      Държавният глава Росен Плевнелиев издаде указ за назначаването на съдия Лозан Панов за председател на Върховния касационен съд, съобщават от прессекретариата на президентсвото.

      Росен Плевнелиев се е срещнал с Панов, като магистрат номер едно е заявил, че като ръководител на съда ще отстоява принципа за независимост на съдиите, тъй като това стои в основата на недоверието към системата. Панов е бил категоричен, че решенията на магистратите трябва да се вземат само въз основа на закона, а не под натиск или външни влияния.

      Лозан Панов е поел и ясен ангажимент да работи активно в посока успешна реформа в съдебната система. Президентът Росен Плевнелиев пък е призовал за реалното провеждане на съдебната реформа, а не да се спре до приемането на поредната стратегия. Той счита, че реформата е ключова, като трите власти – законодателна, изпълнителна и съдебна, трябва да работят активно, за да гарантират правата на гражданите и спазването на принципа на върховенството на закона.

      От президентството напомнят, че държавният глава и екипът му са проследили цялата процедура за избор на председател на ВКС, в рамките на която всеки един от кандидатите е представил публично своята визия по ключови за съдебната система въпроси. Изразени са били само критики по отношение на самата процедура за избор, но не и относно качествата на който и да е от двамата кандидати.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ