неделя, 22.09.24
12.8 C
София
20 C
Пловдив
21.5 C
Варна
Search Suggestions

      ЩЕ ИМА АГЕНЦИЯ, ОТГОВОРНА ЗА ЯЗОВИРИТЕ

      Държавна агенция по метерологичен и технически надзор ще следи за техническото състояние на язовирите и хидротехническите съоръжения. Това е предвидено в новите промени в Закона за водите, предложени от министерството на околната среда и водите.

      Държавната агенция по метерологичен и технически надзор ще има за отговорност да издава предписания на спобствениците и операторите на язовирите. Така ще бъде затегнат контролът и държавата ще бъде сигурна, че съоръженията ще подлежат на непрестанен контрол. Ще има и механизъм, чрез който могат да бъдат глобявани собственици и оператори, които не се съобразяват с указанията и препоръките.
      С промените се въвежда и ясно разграничаване на функциите и отговорностите на собствениците и операторите на язовирите, което също е с цел да се гарантира доброто техническо състояние.
      Припомняме, че министърът на околната среда и водите Ивелина Василева беше обявила, че ще бъдат предприети спешни мерки по отношение на язовирите с неизяснена собственост. За „Дарик“ министър Василева обяви, че за два месеца е установена собствеността на 253 от 268 язовира, с неясен собственик, а контролът над останалите е поет от областните управители. Част от язовирите с неясна собственост се оказали общински.

      Язовирите, за които е установено, че са в предаварийно състояние, са под контрола на „Напоителни системи“ с решение на Министерския съвет. На дружеството съвместно с общините е възложена задачата за изваждане от експлоатация на тези съоръжения.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ