събота, 21.09.24
14.8 C
София
21 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      НАД 20% ОТ КОЛИТЕ В БЪЛГАРИЯ СА „НЕЛЕГАЛНИ“?

      Проверки установиха 5500 нерегистрирани коли от 30 000 под наблюдение до момента. Контролът над автомобилите започна след свързването на компютри в общините с тези в пунктовете за технически прегледи на транспортните средства. Мерките са взети с цел установяване на неплатен данък на автомобили в движение, съобщиха от Министерството на транспорта.
      От началото на годината техникът в сервиза, извършващ прегледа върху автомобила, е длъжен да направи първоначална справка в база данни, затова дали собственикът на колата е заплатил задължителния местен данък. Ако липсва такова плащане, прегледът не трябва да се извършва.
      Общините, създали мрежова схема с транспортното министерство, до момента са 46. Те установяват непосредствена връзка с лицензираните пунктове. По този начин се цели улесняване при проверката на „нелегалните“ автомобили и налагането на съответните санкции.
      От 1 януари до момента са извършени 30 000 проверки, като едва 17 000 от тях са били с платен данък. Останалите 13 000 са били върнати от сервизите, а близо половината от тях не фигурират в регистрите на общините.
      От транспортното министерство съобщиха, че за 5500 коли няма никакви данни, което е притеснително. Това означава, че общините нямат информация за тяхното наличие, поради което не изискват налагането на данък върху тях. От министерството изключиха възможността за грешка, защото при такава, нямаше да има техническо отражение при нито един от извършените прегледи.
      Тъй като статистиката за „нелегални“ автомобили е само от 46 общини в страната, мащабите на бройката нерегистрирани коли в България всъщност може да са доста по-големи. Това ще стане ясно когато системата бъде изградена напълно.
      По данни на „Пътна полиция“ към 1 юли 2014 г. регистрираните автомобили, автобуси, камиони, микробуси и ремаркета, са 3 769 117.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ