събота, 21.09.24
8.8 C
София
14 C
Пловдив
13.3 C
Варна
Search Suggestions

      ПОЧИТАМЕ СВЕТИТЕ ХАРАЛАМПИЙ И ВАЛЕНТИНА

      Българската православна църква почита днес Свети Харалампий, покровител на пчеларите, както и Света Валентина.

      Свети Харалампий е живял през втори век. Той е бил над стогодишна възраст, когато по нареждане на Септимий Север се започнало гонение и убиване след жестоки мъчения на християните. За да спасят живота си, те трябвало публично да се отрекат от вярата си и да принесат жертва през статуите на боговете в езическите храмове. Епископ Харалампий продължил да проповядва християнството, без да се страхува за живота си. Бил е заловен и изправен пред съда, където получил смъртна присъда. Преди обаче да бъде убит от палача, той издъхнал и предал душата си на Бога. Така Харалампий загива мъченически за християнската вяра през 198 г.

      Според народните представи Свети Харалампий е господар на болестите, главно на чумата. Празникът се почита предимно в Източна България, като днес се носи мед в храмовете, за да бъде осветен. За празника се месят питки, мажат се с мед и се раздават за здраве.

      За Света Валентина е известно, че тя е живяла в околностите на Кесария Палестинска. Тя става жертва на гоненията срещу християните през 308 г. при Максимилиан ІІ Галерий. Когато се опитват да я накарат насила да принесе жертва в езическия храм, тя хвърля камък върху жертвеника и се обръща с гръб към горящия на него огън. Заради тази постъпка е обезглавена.

      Имен ден празнуват всички, които носят имената Харалампи, Валентин, Валентина, Валя, Хараламби, Ламби.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ