петък, 20.09.24
14.8 C
София
20 C
Пловдив
16.1 C
Варна
Search Suggestions

      НОВА ОПАСНА ДРОГА ЗАВЛАДЯВА ЕВРОПА

      За нови опасни наркотици предупредиха от Европейския център за наблюдение на наркотиците и токсикоманиите. Упойващите вещества са хапчета от вида екстази, изписани с латинско S върху тях. Маркерът им напомня логото филмовия герой Супермен, но съдържат много по-опасна синтетична дрога, предизвикала вече няколко смъртни случая, предаде Франс прес.
       През миналата година в ЕС са регистрирани най-малко шест смъртни случая от новия наркотик. Два от тях са във Великобритания, но сигнали за тяхното разпространение са получени още в Испания, Холандия и Белгия.
      Опасните хапчета са с розово-оранжев цвят във формата на неравен петоъгълник.
      Съдържащата се в хапчетата синтетична дрога пара-метоксиметамфетамин /ПММА/ има халюциногенни свойства, които са по-мощни от тези на ектазито и които са по-токсични от 3,4 -метилендиоксиметамфетамин /МДМА/, който е в основата на екстази.
      Ефектът им трае между 4 и 5 часа и може да наруши химическото равновесие в централната нервна система, да предизвика контракции на мускулите, увеличаване на телесната температура, на кръвното налягане, повръщане, ускоряване на пулса, дихателни затруднения, конвулсии, кома и смърт.
      Засега няма данни, дали новият опасен наркотик намира приложение и в нашата страна.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ