петък, 20.09.24
19.8 C
София
22 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      ИЗПЪЛНЕНИ ЗАДАЧИ И НОВИ ПРИОРИТЕТИ НА МОСВ

      Днес министърът на околната среда и водите Ивелина Василева даде отчет на резултатите от работата на министерството през първите сто дни на управление. На брифинга присъстваха и тримата заместник-министри – Бойко Малинов, Павел Гуджеров и Красимир Живков. Сред най-важните задачи, които са изпълнени, министър Василева открои възстановяването на плащанията по Оперативна програма „Околна среда“ и ускоряването на изпълнението на програмата.
      „Проверени са 250 искания за средства от бенефициентите и са обработени плащания за близо 480 млн. лв. в 64 общини. С тях местните власти се разплащат с българския бизнес, който пое глътка въздух след месеците, в които средствата бяха спрени от Брюксел. Към момента по Оперативна програма „Околна среда“ се изпълняват 239 проекти. Създадени са над 14 500 (постоянни и временни) нови работни места.“, поясни Ивелина Василева. „Възобновена е работата по разработването на Насоките за интегриране на политиката по околна среда и политиката по изменение на климата при изпълнение на европейските програми през периода 2014 – 2020 г.“, допълни министър Василева.
      Като друга задача, с която се е справила министерството, Василева определи намаляването на неблагоприятните последици от наводненията и повишаване нивото на защита на населението и околната среда.
      Като важен приоритет на министерството Ивелина Василева посочи намаляването на емисиите на вредни вещества и подобряването на качеството на атмосферния въздух.
      „Разработен е проект на ЗИД на Закон за чистотата на атмосферния въздух, чрез който ще въведем европейските изискванията по отношение на съдържанието на сяра в корабните горива и флуорсъдържащите парникови газове“, отбеляза  министър Василева. Тя посочи, че е по ОПОС 2014-2020 г. е договорено финансиране в размер на 120 млн. лв. на мерки за намаляване на емисиите на замърсители от превозните средства на обществения градски транспорт, техника за мокро почистване за отнемане на праховите частици, както и пилотни проекти, свързани с мерки за подобряването на качеството на въздуха.
      Други основни приоритети, които министър Василева открои са: прилагането на интегрирана рамка за управление на отпадъците, подобряване на ефективността на използване на ресурсите и мерки за почистване на речните легла.
      „Призовавам и очаквам кметовете да бъдат наши партньори в опазването на природата. Директорите на РИОСВ, в цялата страна, вече пишат предписания до кметовете за недопускане на такива замърсявания.“, посочи министърът.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ