петък, 20.09.24
16.8 C
София
21 C
Пловдив
19.8 C
Варна
Search Suggestions

      УКРАИНСКАТА АРМИЯ НАПУСКА ДЕБАЛЦЕВО

      Украинските сили се изтеглят от стратегическия град Дебалцево в Източна Украйна, обяви украински депутат водещ прокиевския доброволчески батальон „Донбас“ Семьон Семьонченко , съобщават руски медии.
      Изтеглянето от Дебалцево се осъществява организирано и по план. Спорен пункт при придвижването на украинската армия остава Логвиново, тъй като градчето е в близост до ключовият маршрут Дебалцево-Артьомовск.
      Значими пътни артерии са под контрола на украинската армия, но „врагът се опитва да блокира пътя и да попречи на изтеглянето на формированията“, алармира Семьон Семьонченко. Изтеглянето на украинските войски става при интензивна артилерийска подкрепа.
      Украинските войски в Дебалцево масово сдават оръжието си на сепаратистите, по думите на ръководителя на администрацията на лидера на Донецката народна република Максим Лещенко. Стотици войници са се предали.
      Владислав Бриг от военното министерство на Донецката народна република твърди, че около 3 хиляди украински войници остават в Дебалцево, 300 са са предалите се в плен, а около 1000 са напусналите града.
      Сепаратистите от ДНР също са започнали изтегляне на артилерията от фронтовата линия, обяви представител на военното ведомство на републиката.
      Междувременно лидерът на Луганската народна република Игор Плотницкий заяви, цитиран от ТАСС, че Украйна е прекъснала подаването на газ за републиката.
      Стратегическият град Дебалцево е най-горещата точка на фронтовата линия през последните седмици. Вчера украинската армия призна за първи път, че няколко от нейните части са обкръжени в града, където се водиха ожесточени боеве. 
      Днес американският вицепрезидент Джо Байдън осъди нарушенията на примирието в Украйна. От своя страна украинският държавен глава Петро Порошенко поиска оръжия, a Владимир Путин прикани властите в Киев да не спират украинските войници в Дебалцево да сложат оръжие.

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ