➡️Вкусна пролет
3 рецепти кюфтета от моркови и магданоз и супа от коприва
Морковени кюфтета
Продукти:
430 г моркови
2 бр. яйца
1/2 ч.л. сол
30 г брашно
80 г кашкавал
Приготвяне:
Почистете морковите и ги настържете на едро ренде. Добавете яйцата, солта и брашното. Настържете отгоре кашкавала. Разбъркайте всичко и с влажни ръце оформете кюфтенца. Подредете ги в голяма тава, покрита с хартия за печене. Печете ги във фурната до готовност.
Магданозени кюфтета
Продукти:
3 големи връзки магданоз
3 яйца
3 с.л. брашно
200 г сирене щипка сол
по желание щипка черен пипер
Приготвяне:
Измийте магданоза и отцедете излишната вода. Нарежете само листата на ситно. В купа чукнете яйцата и добавете натрошеното сирене, брашното, подправките и магданоза. Разбъркайте всичко.
Оформете от сместа с ръце кюфтенца и ги подредете в голяма тава, покрита с хартия за печене.
Може да ги сервирате с кисело мляко или чеснов сос
Супа от коприва
Продукти:
1 пакет коприва
2 л. вода
2 бр. морков, 3 скилидки чесън, смлян
1 малък домат или 2 с.л. пюре от домати
1 бр. картоф, обелен и нарязан
2 шепи фиде
30 г масло + 4 с.л. олио
1 жълтък
3 с.л. кисело мляко
пресни зелени подправки – джоджен, магданоз
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Измийте копривата и отстранете стъблата.
Кипнете водата и пуснете в нея копривата да поври 3-4 мин. заедно с щипка сода. Изключете котлона и оставете копривата вътре да се попари добре докато приготвите останалите зеленчуци. Разтопете маслото, прибавете олиото и добавете към тях настъргания морков и чесъна. Разбъркайте бързо докато мазнината се пооцвети в жълто и чесънът поомекне. Прибавете веднага 1 черпак от копривената вода. Добавете картофа и доматите и задушете за 5 мин. През това време отцедете копривата и я накълцайте. Прибавете фидето и солта и варете за 10 минути. Направете застройка.