София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

Лавров не си представя диалог с Украйна, докато в Киев управлява "партията на мира"

Очаквайте подробности!

7 дниОбщество 13 Кристияна Стефанова

Русия за пореден път даде да се разбере, че за нея мир в Украйна може да има само според нейните условия. 

В интервю за информационната агенция "Новости" руският външен министър Сергей Лавров, който вчера призова страните от глобалния юг да се откажат от участие в швейцарската конференция за Украйна, днес споделя, че му било трудно да си представи мирен диалог, докато в Киев управлявала "партията на мира", която се стреми да победи Русия на бойното поле. 

Освен това Лавров припомни изказването на Владимир Путин от миналата седмица, че легитимността на Володимир Зеленски вече била свършила.

"Хипотетично свикване на международна мирна конференция за Украйна с участието и на Москва, и на Киев е възможно продължение на усилията на Китай за създаването на условия за решаването на тази криза", каза Лавров пред "Новости". И уточни, че трябва, първо, да бъдат отстранени първопричините, да се отчетат законните интереси на всички страни на принципа "равна и неделима безопасност", като се има предвид създалите се реалности на терен. 

По-късно говорителят на Путин - Дмитрий Песков, обвини НАТО, че през последните дни и седмици съзнателно вдига оборотите на ескалацията на напрежението и провокира Украйна да продължава "безсмислената война с Русия".