Search Suggestions
      вторник, 13.05.25
      Search Suggestions
          - Реклама -
          - Реклама -
          - Реклама -

          Ръст от над 36% на годишна база за хранителните ни предприятия

          Предприятията в хранително-вкусовата промишленост рекорден оборот за последните 12 години, който бележи ръст от над 36% на годишна база през 2022 г. Това каза министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов по време на форум „Да! На българската храна“. Той допълни, че в бранша работят повече от 5 000 фирми, които осигуряват заетост на около 70 000 души.

          - Реклама -

          Хранително-вкусовата промишленост е сред секторите, които се развиват устойчиво през последните години в България, но тя има много по-голям потенциал“, подчерта министър Стоянов. Той посочи, че секторът дава възможност за балансирано развитие на регионите в страната, заради добрите условия, които има на национално ниво.

          Министър Стоянов коментира и действията на правителството за намаляване на цените на храните, които са в три направления – по-добра информираност, по-стриктен контрол и законодателни промени. „Предстои да публикуваме за обществено обсъждане проект на Закон за търговските надценки“, съобщи Никола Стоянов. По думите му паралелно с това се работи и по подготовката на Закон за търговията с храни.

          Никола Стоянов обясни, че след пускането на сайта за наблюдение на цените, той се посещава средно от 10 000 души дневно. „Разчитаме и на активността търговските вериги – ако те се включат в процеса, сайтът ще дава още по-пълна картина за потребителите и производителите“, коментира икономическият министър и допълни, че той също е възможност да се проследят и някои тенденции в цените. Министърът даде пример, че чрез него производителите могат да следят дали при намаляване на цената при тях, тя бива намалена и в търговските вериги.

          Работим активно за разширяване на пазарното присъствие на Ел Би Булгарикум в цялата страна, защото считаме, че и това е механизъм за повишаване на конкуренцията на пазара, в полза на крайния потребител“, посочи още Никола Стоянов. Той обясни, че дори и при намалените цени в магазините на държавната млекопреработвателна компания, дружеството отново е на печалба и се спазват абсолютно всички стандарти за качество.

          Организатори на събитието са медия „Стандарт“. В дискусията участваха заместник-министърът на земеделието Георги Събев, представители на изпълнителната власт, бизнеса, български производители, преработватели и търговци.

          Предприятията в хранително-вкусовата промишленост рекорден оборот за последните 12 години, който бележи ръст от над 36% на годишна база през 2022 г. Това каза министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов по време на форум „Да! На българската храна“. Той допълни, че в бранша работят повече от 5 000 фирми, които осигуряват заетост на около 70 000 души.

          - Реклама -

          Хранително-вкусовата промишленост е сред секторите, които се развиват устойчиво през последните години в България, но тя има много по-голям потенциал“, подчерта министър Стоянов. Той посочи, че секторът дава възможност за балансирано развитие на регионите в страната, заради добрите условия, които има на национално ниво.

          Министър Стоянов коментира и действията на правителството за намаляване на цените на храните, които са в три направления – по-добра информираност, по-стриктен контрол и законодателни промени. „Предстои да публикуваме за обществено обсъждане проект на Закон за търговските надценки“, съобщи Никола Стоянов. По думите му паралелно с това се работи и по подготовката на Закон за търговията с храни.

          Никола Стоянов обясни, че след пускането на сайта за наблюдение на цените, той се посещава средно от 10 000 души дневно. „Разчитаме и на активността търговските вериги – ако те се включат в процеса, сайтът ще дава още по-пълна картина за потребителите и производителите“, коментира икономическият министър и допълни, че той също е възможност да се проследят и някои тенденции в цените. Министърът даде пример, че чрез него производителите могат да следят дали при намаляване на цената при тях, тя бива намалена и в търговските вериги.

          Работим активно за разширяване на пазарното присъствие на Ел Би Булгарикум в цялата страна, защото считаме, че и това е механизъм за повишаване на конкуренцията на пазара, в полза на крайния потребител“, посочи още Никола Стоянов. Той обясни, че дори и при намалените цени в магазините на държавната млекопреработвателна компания, дружеството отново е на печалба и се спазват абсолютно всички стандарти за качество.

          Организатори на събитието са медия „Стандарт“. В дискусията участваха заместник-министърът на земеделието Георги Събев, представители на изпълнителната власт, бизнеса, български производители, преработватели и търговци.

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          Борисов реши съдбата на референдума за еврото

          Народното събрание няма да подложи на разглеждане внесеното от президента Румен Радев искане за произвеждане на референдум за еврото. Това написа лидерът на ГЕРБ Бойко...

          „Възраждане“ настоява за оставката на Наталия Киселова 

          Най-голямата опозиционна сила в Народното събрание иска оставката на неговия председател. Причината за това е решението да бъде отхвърлено внесеното от президента искане за...

          Явор Божанков: “Революцията” свърши преди да е започнала

          “Революцията” свърши преди да е започнала. Това написа депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков в социалните мрежи.

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          - Реклама -
          ТОП ДНЕС
          ТОП 14 ДНИ
          Зареждане…
          Зареждане…
          - Реклама -
          - Реклама -
          - Реклама -
          Search Suggestions
              Search Suggestions