Search Suggestions
      вторник, 13.05.25
      Search Suggestions
          - Реклама -
          - Реклама -
          - Реклама -

          Ръст от над 36% на годишна база за хранителните ни предприятия

          Предприятията в хранително-вкусовата промишленост рекорден оборот за последните 12 години, който бележи ръст от над 36% на годишна база през 2022 г. Това каза министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов по време на форум „Да! На българската храна“. Той допълни, че в бранша работят повече от 5 000 фирми, които осигуряват заетост на около 70 000 души.

          - Реклама -

          Хранително-вкусовата промишленост е сред секторите, които се развиват устойчиво през последните години в България, но тя има много по-голям потенциал“, подчерта министър Стоянов. Той посочи, че секторът дава възможност за балансирано развитие на регионите в страната, заради добрите условия, които има на национално ниво.

          Министър Стоянов коментира и действията на правителството за намаляване на цените на храните, които са в три направления – по-добра информираност, по-стриктен контрол и законодателни промени. „Предстои да публикуваме за обществено обсъждане проект на Закон за търговските надценки“, съобщи Никола Стоянов. По думите му паралелно с това се работи и по подготовката на Закон за търговията с храни.

          Никола Стоянов обясни, че след пускането на сайта за наблюдение на цените, той се посещава средно от 10 000 души дневно. „Разчитаме и на активността търговските вериги – ако те се включат в процеса, сайтът ще дава още по-пълна картина за потребителите и производителите“, коментира икономическият министър и допълни, че той също е възможност да се проследят и някои тенденции в цените. Министърът даде пример, че чрез него производителите могат да следят дали при намаляване на цената при тях, тя бива намалена и в търговските вериги.

          Работим активно за разширяване на пазарното присъствие на Ел Би Булгарикум в цялата страна, защото считаме, че и това е механизъм за повишаване на конкуренцията на пазара, в полза на крайния потребител“, посочи още Никола Стоянов. Той обясни, че дори и при намалените цени в магазините на държавната млекопреработвателна компания, дружеството отново е на печалба и се спазват абсолютно всички стандарти за качество.

          Организатори на събитието са медия „Стандарт“. В дискусията участваха заместник-министърът на земеделието Георги Събев, представители на изпълнителната власт, бизнеса, български производители, преработватели и търговци.

          Предприятията в хранително-вкусовата промишленост рекорден оборот за последните 12 години, който бележи ръст от над 36% на годишна база през 2022 г. Това каза министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов по време на форум „Да! На българската храна“. Той допълни, че в бранша работят повече от 5 000 фирми, които осигуряват заетост на около 70 000 души.

          - Реклама -

          Хранително-вкусовата промишленост е сред секторите, които се развиват устойчиво през последните години в България, но тя има много по-голям потенциал“, подчерта министър Стоянов. Той посочи, че секторът дава възможност за балансирано развитие на регионите в страната, заради добрите условия, които има на национално ниво.

          Министър Стоянов коментира и действията на правителството за намаляване на цените на храните, които са в три направления – по-добра информираност, по-стриктен контрол и законодателни промени. „Предстои да публикуваме за обществено обсъждане проект на Закон за търговските надценки“, съобщи Никола Стоянов. По думите му паралелно с това се работи и по подготовката на Закон за търговията с храни.

          Никола Стоянов обясни, че след пускането на сайта за наблюдение на цените, той се посещава средно от 10 000 души дневно. „Разчитаме и на активността търговските вериги – ако те се включат в процеса, сайтът ще дава още по-пълна картина за потребителите и производителите“, коментира икономическият министър и допълни, че той също е възможност да се проследят и някои тенденции в цените. Министърът даде пример, че чрез него производителите могат да следят дали при намаляване на цената при тях, тя бива намалена и в търговските вериги.

          Работим активно за разширяване на пазарното присъствие на Ел Би Булгарикум в цялата страна, защото считаме, че и това е механизъм за повишаване на конкуренцията на пазара, в полза на крайния потребител“, посочи още Никола Стоянов. Той обясни, че дори и при намалените цени в магазините на държавната млекопреработвателна компания, дружеството отново е на печалба и се спазват абсолютно всички стандарти за качество.

          Организатори на събитието са медия „Стандарт“. В дискусията участваха заместник-министърът на земеделието Георги Събев, представители на изпълнителната власт, бизнеса, български производители, преработватели и търговци.

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          Денков: Киселова очевидно има самочувствието да вземе решение

          "Наталия Киселова има правомощия, тя е експерт и очевидно има самочувствието да вземе решение. Важно е да се спазват законите". Така депутатът от ПП–ДБ Николай Денков коментира решението на председателя на Народното събрание...

          Зорница Илиева: Визитата на Тръмп в Саудитска Арабия е много важна

          "Визитата на Тръмп в Саудитска Арабия е много важна в икономически аспект." Това каза международният анализатор Зорница Илиева, която беше гост в предаването "Делници" с...

          Лалов за референдума: Киселова наруши Конституцията. Тя не може да…

          "Наталия Киселова наруши Конституцията и Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Същата няма правомощие да върне на президента предложеното му за референдум, тъй...

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          - Реклама -
          ТОП ДНЕС
          ТОП 14 ДНИ
          Зареждане…
          Зареждане…
          - Реклама -
          - Реклама -
          - Реклама -
          Search Suggestions
              Search Suggestions