13 ползи за здравето – Корен от Глухарче
Невероятно растение с неподозирани способности - глухарче!
Глухарчето се използва в много форми на традиционната медицина от векове.
Не само листата,корените и цветята могат да добавят цвят към вашата чиния, но също така често се срещат в билковите чайове и добавки, където се използват като естествен лек за подпомагане на контрола на кръвната захар и укрепване на кожата, здравето на черния дроб и сърцето.
А ето ги и 13-те ползи, които крие това растение.
1. Силно питателно
От корен до цвят, глухарчетата са силно питателни растения, заредени с витамини, минерали и фибри. Листата от глухарче могат да се консумират варени или сурови и са отличен източник на витамини А, С и К. Те също така съдържат витамин Е, фолиева киселина и малки количества други витамини от група В.
Нещо повече, листата от глухарче осигуряват значително количество от няколко минерала, включително желязо, калций, магнезий и калий.
Коренът на глухарчето е богат на въглехидратния инулин, вид разтворими фибри, намиращи се в растенията, които подпомагат растежа и поддържането на здрави чревни бактерии в храносмилателния тракт.
2. Съдържа мощни антиоксиданти
Глухарчето е пълно с мощни антиоксиданти, което може да обясни много от неговите лечебни свойства.
Антиоксидантите са съединения, които помагат за неутрализиране на свободните радикали – молекули, които са продукт на нормален метаболизъм, но допринасят за риск от хронични заболявания, ако нивата им в тялото станат твърде високи. Следователно антиоксидантите са от решаващо значение за поддържането на тялото здраво.
Глухарчетата съдържат високи нива на антиоксидант бета каротин , който може да предпази от увреждане на клетките и оксидативен стрес.
3. Може да помогне в борбата с възпалението
Глухарчето може да намали възпалението, благодарение на определени съединения като полифенолите.
Възпалението е нормален отговор на имунната система към нараняване или инфекция. Въпреки това, дългосрочното възпаление може да доведе до трайно увреждане на тъканите и ДНК на тялото.
4. Може да помогне при управлението на кръвната захар
Цикоровата и хлорогеновата киселина са две биоактивни съединения в глухарчето, които могат да помогнат за намаляване на нивата на кръвната захар .
Изследвания върху животни показват, че тези съединения могат да подобрят секрецията на инсулин – хормон, който регулира нивата на кръвната захар – както и усвояването на глюкоза (захар) в мускулите.
Този процес води до подобрена инсулинова чувствителност и намаляване на нивата на кръвната захар.
В някои проучвания върху животни цикоровата и хлорогеновата киселина също ограничават храносмилането на нишестени храни с високо съдържание на въглехидрати, което може допълнително да допринесе за способността на глухарчето да понижава нивата на кръвната захар.
5. Може да намали нивата на холестерола и триглицеридите
Някои съединения в глухарчето могат да намалят нивата на триглицеридите и холестерола, като и двете са ключови рискови фактори за сърдечни заболявания.
В едно проучване екстрактът от листа и корен от глухарче намаляват натрупването на триглицериди в мастните клетки.
По същия начин, 4-седмично проучване върху животни показа, че прилагането на екстракт от листа от глухарче на плъхове значително намалява нивата на общия холестерол и триглицеридите.
Останалите 8 ползи от глухарчето, прочетете тук!
Следете блога на Здравитал за ежедневни интересни статии на здравна тематика!