София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Русия е била информирана за ударите в Сирия

Москва предупредила Асад

7 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Русия е била информирана за намеренията на САЩ да нанесат удари по сирийската военна база в Хомс. Това е станало по съществуващите канали за връзка, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

В четвъртък срещу петък армията на САЩ изстреля 59 ракети „Томахоук“ срещу базата, за която се предполага, че е била използвана за химическата атака в провинция Идлиб в Сирия.

Първоначално и американците, и руснаците отричаха, че са обменяли информация за предстоящия ракетен удар.

Според Песков Москва е информирала президента на Сирия Башар Асад, който е наредил изтегляне на персонала от базата.

Говорителят на Кремъл подчерта, че руските сили действат в Сирия по покана на законното сирийско правителство и гледа на атаката на американците като на нападение срещу съюзник.

Песков каза още, че по същество САЩ помагат на терористите, а ударите срещу базата увеличават рисковете в Сирия.

Засега телефонен разговор между президента на САЩ Доналд Тръмп и на Русия Владимир Путин не се предвижда, но се очаква посещение в Москва на държавния секретар на САЩ Рекс Тилерсон. По план то трябва да се състои на 11 и 12 април.

Междувременно руски военни експерти коментираха, че системите за противоракетна отбрана, разположени в Сирия, не са били задействани, тъй като това би увеличило риска от ядрен конфликт между Русия и САЩ.