София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

НЕМЕРЮК: БИЗНЕСМЕНИТЕ ДА УВЕЛИЧАТ МЕРКИТЕ ЗА СИГУРНОСТ

ДЕПУТАТИ ИСКАТ МЕТАЛНИ ДЕТЕКТОРИ ВЪВ ВСЕКИ ТЪРГОВСКИ ЦЕНТЪР

8 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Департаментът по търговия и услуги в Москва поиска от собствениците на магазини, ресторанти и други публични предприятия да назначат временна охрана и да следят поведението на работниците, които в последните месеци са били извън страната.

В отворено съобщение до всички собственици са изпратени подробни инструкции и препоръки, сред които масите в заведенията да бъдат проверявани след всеки клиент.
Ръководителят на департамента Алексей Немерюк обясни, че е много важно да се следи за промени в поведението на персонала, който е прекарал дълги почивки в чужбина и по-специално в Близкия изток.
Той добави, че властите са поканили бизнесмените на различни антитерористични конференции.
Едни от най-известните кафе вериги и молове в Москва потвърдиха, че вече са започнали да въвеждат по-сериозни мерки за сигурност. Техните собственици заявиха пред руски медии, че веднага след кървавите атентати в Париж, посещаемостта на публичните заведения е намаляла с рекордните 70%. Седмица след черния петък 13-и обаче, магазините и моловете отново са започнали да се пълнят с клиенти.
Припомняме, че по-рано тази седмица депутатът от Комунистическата партия Олег Денисенко предложи да се създаде извънреден закон, задължаваш всички търговски центрове да поставят метални детектори на входовете. Все още не е ясно дали предложението ще се превърне в законопроект.