София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Акад. Марков: Надявам се Гешев да има кураж да обвинява едрите риби

Хората искат справедливост и вярвам, че той ще оправдае очакванията им
пропускане

Акад. Марков: Надявам се Гешев да има кураж да обвинява едрите риби

Хората искат справедливост и вярвам, че той ще оправдае очакванията им

6 месецаПравосъдие 13 Боряна Райчева


Историкът акад. Георги Марков, който е един от подкрепилите Иван Гешев, заяви, че ни трябва главен прокурор, който да има куража и аргументите да обвинява. Ученият изрази надежда Гешев да не се влияе от политически сили и различни икономически кръгове.
„Надявам се да има куража, професионализма и авторитета да отправя обвинения към някои „едри риби“, които се смятат, че са над закона и са овластени свише и които живеят прекалено предизвикателно. В народа ни има едно голямо разслоение. Това може да доведе до социални сътресения. Хората искат справедливост и аз се надявам, че г-н Гешев ще оправдае доверието“, каза акад. Марков.
„За мен е важно, че Иван Гешев има професионални качества и може да се справи с тази високо отговорна длъжност. 30 години у нас цари една безотговорност, безнаказаност, има закони, но не се спазват – това не бива да продължава. Преди 10 ноември имаше тотален контрол. След 10 ноември законите започнаха да се пренебрегват с известно високомерие, особено от някои кръгове“, коментира още историкът.
По думите му, един главен прокурор не е нужно да бъде „гальовен и внимателен“, а трябва да всява страхопочитание.